Egészség

A hosszabb életben nem feltétlenül van köszönet

A nők általában tovább élnek, mint a férfiak, de ennek van árnyoldala is.

A nők talán hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, de ez sokuknál több korlátozottságban eltöltött életévet is jelent, állapította meg egy vizsgálat.

A vizsgálat során évtizedeken keresztül követték 65 évesnél idősebbek életmódját, betegségeit, illetve hogy meddig éltek. Azt sikerült megállapítani, hogy a vizsgálat évtizedei alatt egy 65 éves nő előtt álló átlagos életévek száma 17-ről 20-ra nőtt, míg a férfiak esetében 14-ről 19-re. De a nők nem örülhetnek a plusz évnek, mert esetükben többen, majdnem a harmaduk tölti 65 éves kora után mozgási nehézségek közepette – azaz nehézségei vannak a mindennapos feladatok (öltözés, fürdés, bevásárlás, vezetés stb. terén – az éveit, míg a férfiaknál ez az arány már a vizsgálat kezdetekor (1982-ben) is csak 22% volt, de a vizsgálat végére (2011) 19%-ra csökkent.

Az egyik tovább él, a másik jobban
Az egyik tovább él, a másik jobban

A nemek közti különbség oka egyelőre nem világos, de szerepe lehet benne, hogy a nők általában rosszabb anyagi körülmények között élnek életük vége felé, ami rosszabb egészségügyi ellátást tesz lehetővé, illetve a szokások – dohányzás, testmozgás mennyisége – terén is lehetnek különbségek.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top