Egészség

Fényterápiával hívnák elő az elveszett emlékeket

Egérkísérletek során sikeresen vizsgázott a módszer, amivel elveszettnek hitt emlékeket sikerült aktiválni.

A kísérlet egyik központ eredménye, hogy az Alzheimer-kórban az emlékek nem vesznek el, csak a hozzáférés válik lehetetlenné. Talán ezen lehet segíteni a jövőben.

A kutatók még évekkel korábban felfedeztek az agy hippocampus részében olyan sejteket, melyek bizonyos emlékeket tárolnak. Ezek aktiválásával emlékeket lehet előhívni, de hamis emlékeket is létre lehet hozni, vagy megváltoztatni bizonyos emlékekhez kapcsolódó érzelmi viszonyulást.

A mostani vizsgálatot egészséges és olyan, genetikailag módosított egerekkel végezték, melyekben korai Alzheimer-kór alakult ki. Mindkét csoport tagjait betették egy kamrába, ahol fájdalmas áramütésben részesültek. Amikor néhány nappal később ismét visszatették őket a kamrába, csak az egészséges egerek mutattak félelmet, mert az alzheimeres egérkék elfelejtették, mi történt ott velük.

Egereknél működik a módszer
Egereknél működik a módszer

Amikor azonban a kutatók a korábban felfedezett emlékaktiváló sejteket fényérzékeny fehérjékkel jelölték meg, majd fényterápiának tették ki, az Alzheimer-kóros egerek emlékei visszatértek a kamrában tapasztaltakkal kapcsolatban, és ismét félelmet mutattak, ha oda betették őket.

Ezek alapján gondolják a kutatók, hogy az emlékek nem vesznek el a mentális hanyatlás során, csak az előhívásuk válik problémássá vagy lehetetlenné. De úgy tűnik, hamarosan talán ezen is lehet segíteni.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top