Egészség

Ezt árulja el az egészségedről, hogy milyen nasit kívánsz

Majd' meghalsz egy kis csokiért vagy egy tál spagettiért? Elmondjuk, mi okozza az ellenállhatatlan vágyat.

 Minden esetben nem lehet megmondani, hogy miért kívánjuk egyik pillanatban jobban az egyik ételt, mint a másikat. Mégis vannak olyan okok, amik egyértelműen állhatnak egy-egy vágyott étel hátterében.

Ezt árulja el az egészségedről, hogy milyen nasit kívánsz

 1. Csoki

Ha PMS-ed van, terhes vagy, vagy egyszerűen csak rossz napod van, könnyebben rád törhet a csokiéhség is. Julia M. Hormes, az Albany Egyetem professzora szerint ennek pszichológiai okai vannak: mivel tudjuk, hogy a csoki boldogsághormonokat termel, akkor nyúlunk hozzá, mikor erre szükségünk van – de ez a fejünkben dől el, és nem a testünkben! Hormes hozzáteszi, hogy egy túl szigorú diéta is állhat a csokiéhség mögött, vagyis a “nem kaphatom meg, ezért még jobban kell” effektus.

2. Szénhidrátok: kenyér és tészta

Valójában cukorra vágysz – árulja el Dr. Joseph Colella dietetikus. A szénhidrátot a test ugyanúgy kezeli, mint a cukrot, viszont a társadalom már kevésbé! Belénk rögzült, hogy szociálisan inkább elfogadott sós ételekre vágyni, mint cukorra.

3. Fagyi

Ha nagyon megkívántad a jégkrémet, azt okozhatja gyomorégés, fokozott savtermelés vagy fáradtság is. A fagyi, akár a joghurt, krémes állagának és természetes tejcukortartalmának köszönhetően enyhíti a gyomorégést, és energiával is feltölt.

Ezt árulja el az egészségedről, hogy milyen nasit kívánsz

4. Hús: steak és hamburger

Az egyik ok, ami a húsra vágyakozás hátterében áll, hogy jó ideje nem eszel elég fehérjét, vagy az edzésedet nem kompenzálod elég proteinbevitellel. De a “húst akarok!” érzés utalhat vas- és B-vitaminhiányra is.

5. Sajt

Ha megőrülsz egy sajttál látványakor,  valójában akkor is cukorra áhítozol. De az is lehet, hogy kálcium- vagy D-vitamin-hiány okozza a vágyakozást, vagy az, hogy nem eszel megfelelő mennyiségű zsiradékot.

Forrás: Harper’s Bazaar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top