Egészség

Minden negyedik gyerek elkerüli az iskolai WC-ket

Az iskolai mellékhelyiségek higiéniai állapota annyira rossz, hogy a megkérdezett felső tagozatos tanulók 25 százaléka inkább kibírja hazáig, pedig ennek komoly egészségügyi kockázatai is lehetnek. Felmérés készült az iskolai WC-k helyzetéről.

Az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásait vizsgáló reprezentatív kutatás szerint a gyerekek elsöprő többségét zavarja, hogy az iskolai mosdók koszosak és büdösek. A válaszadók 91 százaléka tartja fontosnak, hogy tiszta környezet vegye körül, mind a saját szobájában, mind pedig az iskolában. A kosz azonban mégsem szerepel a legkellemetlenebb környezeti tényezők között a gyerekek többségénél. Az alsósokat a rossz szag és a hideg, a felsősöket ezek mellett a hőség is jobban zavarja, mint a piszok.

Sok diák inkább nem megy mosdóba a kosz és a szagok miatt. (Fotó: Europress)
Sok diák inkább nem megy mosdóba a kosz és a szagok miatt. (Fotó: Europress)

Sokan inkább elkerülik a mosdókat

A kutatásból kiderült, hogy négy felső tagozatosból egy kerüli az iskolai mosdókat, míg az alsós diákok 83 százaléka felkeresi a WC-t a tanítási idő alatt. Akik tartózkodnak a mosdók látogatásától, elsősorban a nem kellő tisztaságra és a kellemetlen szagokra panaszkodtak, de a diákok jelentős hányada díjazna egy felújítást is.

Egészségügyi problémákat is okozhat a WC kerülése

“A legnagyobb veszélye annak van, hogy ha a gyerekek nem mennek el pisilni, diszfunkcionális hólyagműködés alakulhat ki náluk” – mondta az NLCafé kérdésére dr. Sajthy Melinda, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekurológus szakorvosa. “Ez annyit jelent, hogy a húgyhólyag nem tudja kinyomni a benne lévő vizeletet, az ott marad, ez pedig hajlamossá tehet a visszatérő húgyúti fertőzésekre.”

A szakorvos azt is elmondta, hogy efféle fertőzések mellett az úgynevezett felszálló fertőzések is kialakulhatnak. Ilyenkor először a húgyutak fertőződnek, ám később akár vesemedence-gyulladás is kialakulhat. Ezt súlyosbíthatja a széklet visszatartása is, ez ugyanis tovább rontja a húgyhólyag működését, illetve a belek tágulásával is járhat, ami rontja a bélműködést.

A folyadékpótlás elmaradása is gond

“További probléma, hogy a gyerekek nem is isznak eleget, hiszen nem akarnak WC-re menni – tette hozzá dr. Sajthy Melinda. – Ez pedig vesekő kialakulásához vezethet. A székletvisszatartás is súlyos betegségek okozója lehet. Fontos, hogy legalább naponta nyolcszor el kell menni WC-re.”

A rossz higiéniai állapotú WC-k önmagában is gondokat okozhatnak, a vécédeszkáról, illetve az egyéb felületekről további fertőzéseket lehet összeszedni. Jellemzően a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók jelenthetnek veszélyt, de a vécére ráülve coli baktérium-fertőzést is lehet szerezni, ami húgyúti fertőzésekhez vezet. De további bélbaktériumok is megélnek ezeken a felületeken, ha azok nincsenek megfelelően fertőtlenítve.

“A visszafröccsenés is probléma, azonban ennek elejét lehet venni, ha vécépapírt dobunk a kagylóba, persze ahol van” – mondta dr. Sajthy Melinda. A szakorvos azt javasolja, hogy a szülők adjanak a gyereknek higiéniás tisztítókendőt, amellyel használat előtt fertőtleníthető a vécédeszka.

“Sok helyen a vécék ajtaja sem zárható, ettől is szoktak ódzkodni a gyerekek, ezért azt javaslom, hogy járjanak párosával, így az egyikük mindig tud gondoskodni arról, hogy az ajtó zárva is maradjon – javasolta a gyermekorvos. – A vécéhasználat után pedig kisméretű szappant vagy visszazárható kézfertőtlenítőt érdemes a gyerekeknek csomagolni.”

További cikkek az iskolai vécékről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top