Egészség

3 meglepő ok, amitől zsibbadhatnak a végtagjaid

A kezünkben és a lábunkban jelentkező szurkáló, bizsergető érzés hátterében nemcsak a rossz tartás, hanem komolyabb okok is állhatnak.

Ismerős az érzés a kezedben vagy a lábadban, mikor mintha hangyák rohangálnának a bőröd alatt, vagy tűvel szurkálnának belülről? Kisgyerekként még ijesztőnek találjuk, felnőttként azonban már könnyen megmagyarázzuk egy szerencsétlen, vagy sokáig ugyanolyan helyzetben tartott pozícióval. 

3 meglepő ok, amitől zsibbadhatnak a végtagjaid

 Ha viszont a zsibbadás a semmiből üti fel a fejét, sokáig tart, és gyakran visszatér, érdemes kivizsgálásra menned. Vérvétellel, MRI, CT vagy izomreakciós vizsgálatok segítségével kiderítheted, mi okozza a kellemetlen érzést. Lássunk most párat a lehetséges okok közül!

1. Becsípődött ideg a nyakban vagy a hátban

Ha a zsibbasztó érzés a nyakadtól indul a karod felé, vagy a derekadtól sugárzik a lábadra, nagy valószínűséggel becsípődött egy ideg a nyakban vagy a derekadnál. Ezt okozhatja egy sérülés, helytelen tartás, de akár ízületi gyulladás is, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod!

2. Vitaminhiány

Ha mindkét kezedet zsibbadás kínozza, a B12-vitamin hiánya állhat a háttérben. Ha emellett ráadásul még fáradtnak és letargikusnak is érzed magad, szinte biztosra vehető, hogy egy kis B12-vitamin-pótlásra van szükséged.

3. Cukorbetegség

A magas vércukorszint méregként hat az idegekre, így könnyen okozhat zsibbadást a kezedben és a lábadban is. Ha sokszor tapasztalsz farkaséhséget és csillapíthatatlan szomjúságot, és a mosdót is gyakran látogatod, nézesd meg a vércukorszinted – biztos, ami biztos.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top