Egészség

5 jel, hogy igazából a hűtőd a pasid

Egyre több nő marad inkább otthon ahelyett, hogy egy újabb csalódás érje egy újabb neten szerveződött randin. Érthető, hiszen sokkal egyszerűbb és kevésbé fájdalmas, ha leülnek otthon a kedvenc sorozatuk elé egy tál finomsággal az ölükben.

Csakhogy ez a szokás nem tesz jót az egészségnek, főleg úgy, hogy a világon milliónyi ember érzelmi evő, aki a súlyingadozás csapdájában vergődik. Megértem őket, én is közéjük tartozom, hajlamos vagyok tábla csokikkal orvosolni a nagy érzelmi válságaimat. És mivel gyönyörű válságokat generálok magamnak minden másnap, ezért aztán a fenekem méretével sem vagyok megelégedve. Azok közé tartozom, akiknek az étel a biztonságot jelenti sok esetben, úgyhogy JoLynn Braley, a The Inner Self Diet című könyv írójának tanácsai a szívemhez szóltak. Szerinte ebből az 5 jelből tudhatjuk, ha igazából azért eszünk, mert valamilyen érzelmi hiányt szeretnénk pótolni az étellel.

1. Örömet akarsz szerezni magadnak

Rengeteg nő küszködik azzal, hogy a negatív érzéseit nem tudja, hogyan kezelje, főleg ha férfiakról és párkapcsolatokról van szó. Ilyenkor az ételért nyúlhatsz, hogy megnyugtasd magad, hogy elűzd a belül szorongató frusztrációt, amit az olykor ellentétes érzelmeid gerjesztenek. Sokkal könnyebb kinyitni a hűtőt, mint elbeszélgetni szíved választottjával.

5 jel, hogy igazából a hűtőd a pasid

2. Az ételhez fordulsz biztonságért

Egész héten azt tervezgeted, hogy milyen finomságokat készítesz majd hétvégén, hogyan fogsz kikapcsolódni az ételekkel a középpontban. Arról álmodozol, hogy mit fogsz venni a boltban, mit eszel majd a vendégségben vagy egy étteremben. De az is lehet, hogy beveszed magad a kanapéra a kedvenc “tiltólistás” ételeiddel, és csak sorozatokat nézel egész nap.

3. Unalom esetén a hűtőd a barátod

Nincs mit tenni, itt állsz egy üres kedd estével, amikor a legkönnyebb kinyitni a hűtőt és körülnézni benne. Amikor nincs dolgod és csak lődörögsz a lakásban egyedül, akkor mindig benézel a hűtőbe, hátha akad valami finomság számodra. Az a helyzet, hogy az étel csak nagyon kis ideig foglal le, csak arra jó ilyenkor, hogy elmenekülj vele saját magadtól.

4. Arra használod, hogy átélj egyfajta intimitást

Ahelyett, hogy beengednél mondjuk egy férfit az életedbe, inkább az ételhez fordulsz. Nyilván te is tudod, hogy igazi intimitást nem tud nyújtani az étel, de tény, hogy megbántani sem tud, és nem fogsz csalódni sem benne. Ilyenkor leginkább a belső világod elől szaladsz el, magaddal nem ápolsz intim viszonyt, ezért kerülöd más emberi lényekkel is az intimitást. Ezért inkább érzelmi evő vagy és elszigeteled magad.

5. Bízol az ételben, hogy mindig ott lesz veled

Gyakran érezhetsz megkönnyebbülést, ha randizás helyett inkább otthon maradsz és eszel valami finomat. Olyan stresszes a párkeresés, elhagynak, nem hívnak vissza, csúnyán viselkednek veled. Azt érzed ilyenkor, hogy nem bízhatsz az emberekben, ellenben a hűtőd mindig kéznél van és sosem hagy el téged. Talán átmenetileg tényleg megment a csalódásoktól és szakításoktól, de nem segít abban, hogy megtaláld a neked való társat. Persze szükséged van ételre ahhoz, hogy egészséges legyél, de nincs szükséged rá társhelyettesítőként.

A jó hír az, hogy amint megkeresed magadban, hogy mi a gyökere a te érzelmi evésednek, máris meggyógyíthatóvá válik ez az egészségtelen párkapcsolat a hűtőddel. És akár még a nagy szerelemnek is akad majd hely az életedben, ha már nem ételekkel töltöd meg a napjaidat. De ott kezdődik az egész, hogy saját magaddal kell remek kapcsolatot kialakítanod ahhoz, hogy eltűnjön a kényszer az evésre. Amint egészséges a viszonyod önmagaddal, már nem lesz szükséged ételre ahhoz, hogy a lelked jól legyen.

Olvass még többet az érzelmi evésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top