Egészség

Újabb bizonyíték, hogy a depresszió egész testünkre hat

Egyre több kutatás szerint a depresszióra nemcsak mint mentális, hanem mint fizikai betegségre is kellene tekintenünk.
Újabb bizonyítékot találtak rá, hogy a depresszió az egész testre kihat

 Nem szeretjük elfogadni, hogy kicsúszhat a testünk feletti kontroll a kezünk közül, pedig sajnos a lelkiállapotunk nagy mértékben befolyásolja a testi egészségünket. A depresszió káros hatásait a szervezetre régóta kutatja az orvostudomány, és a nyugati orvoslás is egyre inkább afelé hajlik, hogy elfogadja test és lélek tagadhatatlan kölcsönhatásait.

 A Granadai Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése, hogy hogyan hat a sejtekre a depressziót is okozó oxidatív stressz. Egyszerre vizsgáltak depressziós betegeket az antidepresszáns-kúra előtt és után, valamint egy másik csoportban egészséges embereket. Az eredmény szerint, a kúra előtt a depressziós csoport szervezetében magas volt az olyan biojelzők aránya, melyek a sejtek pusztulásáért felelősek, míg a cinké és a húgysavé alacsony volt. Az antidepresszánsok után azonban szinte megkülönböztethetetlenek voltak a leleteik az egészséges csoport résztvevőiétől!

Ez azt jelenti, hogy egy olyan komoly mentális zavar, mint a depresszió, hosszú távon rombolja a sejteket, ezáltal képes megváltoztatni még a DNS-ünket is.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a depresszió összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel is, valamint gyulladásos megbetegedésekkel, emésztési zavarokkal, krónikus fejfájással, sőt akár cukorbetegséggel is.

A kutatók ezért szorgalmazzák, hogy a depressziót vegyük komolyan: tekintsük az egész testet érintő kórnak – és kezeljük is annak megfelelően.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top