Egészség

Megszabadulhatunk a rákkeltéssel gyanúsított gyomirtótól

Elhalasztották az uniós szavazást a glifozát újraengedélyezéséről.

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, mely alapján 2031-ig újraengedélyeznék a glifozát nevű gyomirtó – ami tavaly az IARC (az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége) által “valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott – használatát. A Greenpeace azt kéri a magyarországi döntéshozóktól, hogy utasítsák el a glifozáttartalmú gyomirtók használatának engedélyezését a következő uniós szavazáson.

Franciaország, Olaszország, Svédország és Hollandia ellenezte a problémás vegyszer további felhasználását, és több mint 180 ezer európai állampolgár fejezte ki tiltakozását az egyébként a legnagyobb mennyiségben használt növényvédőszer-hatóanyag újraengedélyezése ellen. Az erről szóló petíciót a környezet- és egészségvédő civil szervezetek tegnap adták át az unió egészségügyi biztosának.

A németek 75%-ának szervezetéből kimutatható a glifozát
A németek 75 százalékának szervezetéből kimutatható a glifozát

Az Európai Unió elvben tiltja a rákkeltő növényvédő szerek engedélyezését. A glifozát újraengedélyezéséről azért szavazhattak volna mégis újra, mert az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer “emberi karcinogénként” való besorolását. Az IARC jelentése szerint azonban állatkísérletek támasztják alá a vegyszer és a daganatok kialakulása közötti kapcsolatot, valamint kimutatható a humán sejtvonalakon is a glifozát DNS-károsító hatása.

Az Európai Bizottság elhalasztotta a szavazást a glifozát engedélyezéséről. A szavazásra várhatóan a pár hét múlva esedékes következő ülésen fog sor kerülni.

“Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a könnyen kiváltható, rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát. Felhívjuk továbbá a kiskereskedőket, az áruházláncokat, kertészeteket, hogy önként vonják ki a glifozáttartalmú készítményeket a forgalmazott termékeik közül. Az emberi egészség védelmében ezt várjuk az államok és a cégek vezetőitől” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Forrás: greenpeace.hu 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top