Drámai hatással van ránk a rossz alvás

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A rossz alvás „drámai hatással” van az emberi szervezet működésére, ami abban jut kifejeződésre, hogy több száz gén tevékenysége módosul napközben az elégtelen alvás következményeként – állapították meg brit tudósok.
2016. 03. 11. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A normálisnál kevesebb alvást már korábban is összefüggésbe hozták különféle bajok – szívbetegségek, diabétesz, túlsúlyosság, gyenge agyműködés – kialakulásával, de hogy pontosan mi történik ekkor az emberi testtel, azt eddig nem tudták.

Drámai hatással van ránk a rossz alvás


A Proceedings of the National Academy of Science című tudományos folyóiratban nyilvánosságra hozott tanulmányukban a Surrey-i Egyetem tudósai közölték, hogy kísérleteikben 26 ember vérképét elemezték: először azután, hogy egy héten át naponta hozzávetőleg tíz órát aludhattak, majd pedig azt követően, hogy éjszakai pihenőjüket hat órára csökkentették ugyancsak egyhetes időszakra.

Az alvási idő részleges megvonása több mint 700 gén tevékenységét módosította, és mivel a gének (nukleinsavszakaszok) hordozzák a sejtekben lejátszódó folyamatokban fontos biológiai szerepet betöltő – lényegében a szervezet működését és növekedését befolyásoló – fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat, közülük azok, amelyek a változás hatására aktívabbá váltak, több fehérje létrejöttét eredményezték. Ennek következményeként azonban megváltozott az egész test kémiai összetétele, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támadt: napközben egyes gének tevékenysége erősödik, másoké gyengül, az elégtelen alvás azonban tompította az eredendően eltérő hatásokat – szögezték le a tudósok.

„Egészen drámai változásokat figyeltünk rengeteg különböző gén működésében” – idézte a tanulmányt kivonatosan ismertető BBC News Colint Smitht, az egyetem professzorát.

A tudós elmondta, hogy az érintett területek közé tartozik az immunrendszer, illetve az, hogy az emberi test miként válaszol a sérülésekre és a stresszhatásokra. „Világosan kiderült, hogy az alvás kritikus fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában... Ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat degeneratív betegségek kialakulásához vezet” – fejtette ki a professzor.

Véleménye szerint nagyon sok ember talán még kevesebbet alszik a kísérletben résztvevőknél is, ami jelezheti a probléma társadalmi súlyosságát, nevezetesen azt, hogy az elégtelen alvás milyen káros befolyással lehet a rossz alvók mindennapi életére.


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

puhagatya 2016-03-12 06:09

kkk

Annelida 2013-03-20 10:20

Ha az átlagos 2+2+1 órámat per éjszaka a megfelelő helyzetben alszom, akkor pihentebb leszek reggel?

beauty 2013-03-03 23:10

Bocsánat, rosszul másoltam be a linket. Huuhhh...nem mernék vállalkozni a cikk átmesélésére. :) Ez most magyarul lesz.
http://www.spiritualresearchfoundation.org/hu/spiritualres earch/spiritualscience/sleep-postures

beauty 2013-03-03 23:07

Bocsánat, rosszul másoltam be a linket. Huhh...nem mernék vállalkozni hogy átmeséljem a cikket. :) Inkább olvasd el magad. Ez most magyarul lesz. Egyébként a menüpontban felül lehet magyar nyelvet választani.
http://www.spiritualresearchfoundation.org/hu/s piritualresearch/spiritualscience/sleep-postures

Torolt_felhasznalo_455732 2013-03-02 18:02

Különösebben nem vagyok ezo-barát, de elképzelhető, hogy valami hasznos tanács van abban a cikkben, ezért kérdeztem rá.

Torolt_felhasznalo_144923 2013-03-02 17:53

Csak akkor érdekeljen, ha nem határolódsz el egy kis ezotól. :D

 

Kedvenc mondatom az oldalról, bár csak ezt olvastam el véletlenül, mert én is oldalt szeretek aludni:

 

Ennek következményeként kevesebb szubtilis tama komponens keletkezik, a chētanā pedig védelmet nyújt a szellemek támadásai ellen.

Torolt_felhasznalo_455732 2013-03-02 17:06

Nem jön be az oldal, különben sem valószínű, hogy minden fórumozó tud angolul. Elmondanád röviden, miről van szó a cikkben? Lehet, hogy sok emberen segítene egy jótanács.