Egészség

Jót tesz a férfiak egészségének a barátság

Ne neheztelj szerelmedre, ha megint a barátaival tölti a péntek estét – ezzel is védi az egészségét.

 A Kaliforniai Egyetem kutatói állapították meg, hogy azok a férfiak, akik sok időt töltenek egymás társaságában, megbíznak és támaszkodnak a barátaikra, ellenállóbbak a stresszel szemben. 

A tudomány szerint jót tesznek az egészségnek a férfibarátságok

Legalábbis ezt mutatják a kutatók patkányokon végzett kísérletei. Mielőtt ez a részlet szkeptikussá tenne bárkit is a felfedezéssel szemben, fontos megjegyezni, hogy a patkányokon és egereken végzett kísérletek eredményei az emberre is vonatkoztathatók, hiszen az agyunk és az idegrendszerünk felépítése és a pszichológiai működésünk jelentős hasonlóságokat mutat a rágcsálókéval.

A szóban forgó kísérletben azt vizsgálták, hogyan reagálnak a patkányok stresszhelyzetben, ha egyedül vannak, és hogyan, ha egy másik hímmel osztják meg a ketrecüket. Arra jutottak, hogy a szociálisabbak a stresszt is jobban viselik. Például: ha ismételten elvették, majd visszaadták egy patkány vizét, az állat alapból agresszívan reagált, szinte hisztizett, hogy vizet kapjon. De azok a patkányok, akik ketten éltek egy ketrecben, nem így viselkedtek: türelmesen vártak, aztán osztoztak a folyadékon.

A kutatás során arra is rájöttek, hogy stresszhelyzet után ezeknek a patkányoknak az agyában is oxitocin, azaz szeretethormon szabadult fel, ami után ráadásul a fizikai érintések is gyakoribbak lettek.

Ezért örüljünk, ha a párunk szociális alkat: így ugyanis könnyebben birkózik meg a stresszhelyzetekkel, ezáltal számos stresszbetegségtől is megkíméli magát. Így pedig minket is.

A tudomány szerint jót tesznek az egészségnek a férfibarátságok

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top