Egészség

A magnéziumhiány 4 meglepő következménye

A fejfájás és a magas vérnyomás hátterében is állhat a magnézium alacsony szintje a szervezetben.

Odafigyelünk a rostgazdag táplálkozásra, az elegendő C- és D-vitamin-bevitelre, sőt még az omega-3 zsírsavakra is. A legegészségesebb életmód mellett is elképzelhető, hogy pont a magnéziumról már elfeledkezünk. Pedig nem árt odafigyelni rá, hiszen a hiánya sok kellemetlenséget okozhat. A szakértők szerint változatos táplálkozással vihetjük legkönnyebben a szervezetünkbe (zöldségek, magok, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld leveles zöldségek), és így a túladagolástól sem kell tartanunk. 

Lássuk, mit okozhat a tartós magnéziumhiány:

1. Magas vérnyomás

Mivel a magnézium segít fenntartani a sejtekben a kálium és a kalcium megfelelő mennyiségét – amik pedig a vérnyomást kontrollálják –, hiánya vezethet magas vérnyomáshoz.

2. Sok fejfájás

A kutatók szerint van összefüggés a magnéziumhiány és a fejfájás között. Akik hajlamosak a migrénre, azoknak gyakran alacsony a magnéziumszintjük.

A magnéziumhiány 4 meglepő következménye

3. Csontritkulás

A testben található magnézium 60%-át a csontok tárolják. A megfelelő mennyiségű magnézium a szervezetben gátolja a csonttörések és a csontritkulás kialakulását, ezért érdemes már fiatal korban odafigyelni a megfelelő bevitelre.

4. Zsibbadtság érzet

Az extrémen alacsony magnéziumszint könnyen okozhat zsibbadást, kábaságot, valamint gyakori izomgörcsöket. Nem véletlen, hiszen a magnézium az izmok és az idegek megfelelő működésében is kulcsszerepet tölt be.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top