Egészség

Így tarthatod tényleg tisztán az otthonod levegőjét!

A szennyezett levegő nemcsak a légúti betegségekben szenvedők számára veszélyes, de nekik különösen oda kell figyelniük a lakás levegőjére.

Sok szó esik a városok szennyezett levegőjéről, pedig sokszor a lakásokban sem megfelelő a levegőminőség. A puszta szellőztetésnél többet tehetsz, ha szeretnéd igazán egészségesen és tisztán tartani az otthonod levegőjét.

A kandallónak sajnos mennie kell. A fatüzelésű kandallók, de még a cserépkályhák is sajnos rontják a levegő minőségét a lakásban, teremtsenek mégoly otthonos hangulatot is. Egyrészt rengeteg oxigént szívnak el az égéshez, másrészt óhatatlanul füst és korom kerül belőlük a levegőbe.

Dohányozni csak odakint! Bármilyen gyakran szellőztess is, ha rendszeres dohányzás folyik egy lakásban, azt megsínyli a levegő minősége. A leszokást is megkönnyíti egyébként, ha ki kell menni a zimába rágyújtani.

Jobb, ha az ilyen levegő odakint marad
Jobb, ha az ilyen levegő odakint marad

Szabadulj meg a poratkáktól! A poratkák levegőbe kerülő ürüléke különösen káros az allergiások és az asztmások számára. Lehetőleg ne tollal töltött ágyneműt használj, és minél gyakrabban most az ágyneműt is forró vízben.

Minél kevesebb vegyi anyagot használj! A tisztításhoz használt erős szagú vegyi anyagok irritálhatják a tüdőt. Ugyancsak igaz ez a hajlakkokra, parfümökre, minden erős illatú termékre.

Használhatsz levegőtisztítót. Aki asztmás, allergiás, valamilyen krónikus légúti betegségben szenved, vagy nagyon szennyezett levegőjű helyen lakik, annak érdemes elgondolkoznia egy levegőszűrő berendezés beszerzésén. Ezek a gépek nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a lakásba bekerülő levegőből a szennyező részecskéket.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top