Egészség

3 ok, amiért jót tesz az egészségnek a délutáni szundi

Egyre inkább úgy tűnik, rosszul tettük, hogy az óvoda óta felhagytunk a délutáni csendes pihenővel.

Ha a nap közepére menthetetlenül fáradtnak érzed magad, ne aggódj, nem vagy egyedül! És ne érezd magad lustának akkor sem, ha délután ledőltél egy kicsit – ugyanis ezzel csak jót teszel az egészségednek. Most eláruljuk, pontosan, hogyan.

1. A délutáni alvás frissebbé és hatékonyabbá tesz 

Még ha csak egy kis időre fekszel is le aludni, a tested akkor is profitál a pihenésből, és újra egyensúlyba kerül. A szakértők azt javasolják, érdemes az ebéd környékére időzíteni a sziesztát, az energiakészleteink ugyanis ekkorra merülnek ki. Viszont egy rövid szundival felfrissül a test és az elme. Sőt ha utána visszatérünk a munkához, hatékonyabbak is leszünk: az alvástól éberebbek leszünk, élesebb lesz a memóriánk, és megszűnik a kábaság.

2. Enyhíti a szorongást és a depressziót

Nyugtalannak, szomorúnak és feszültnek érzed magad? Sziesztázz többet! A alvás helyreállítja az olyan hormonok termelésének mennyiségét, mint a kortizol vagy a katecholaminok, melyek hiánya is okozhatja a stresszes, szorongós állapotot

3 ok, amiért jót tesz az egészségnek a délutáni szundi

3. Hosszítja az életet

Kutatások igazolják, hogy a Mediterráneum és Latin-Amerika országaiban, ahol bevett szokás a délutáni szieszta, az emberek tovább élnek és kevesebben halnak meg szívbetegségek következtében.

Hogyan csináld? 

Sokan attól félnek, hogy egy kis délutáni alvás tönkreteheti az éjszakájukat. Azonban ha okosan és tudatosan csinálod, nem fogja megsínyleni az esti alvásod. A szakértők szerint 30 perc az ideális délutáni pihenő időtartama, de az 1 óránál semmiképp se legyen több, mert akkor valóban többet árt majd, mint használ.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top