Egészség

Alvászavart is okozhat a D-vitamin hiány!

Egészségünk egyik legfontosabb alapköve, hogy a szervezet elég D-vitaminhoz jusson. Ha ez nincs így, többek között alvászavarok is felléphetnek.
Alvászavart is okozhat a D-vitamin hiány

A D-vitaminra egyaránt gondolunk vitaminként, hiszen hozzájuthatunk különböző ételekből (gomba, olajos halak) vagy a napsugár révén is. Másrészt viszont hormon is, hiszen a szervezet maga is képes valamennyi előállítására – így vészeljük át a téli hónapokat. 

A létfontosságú D-vitamin hiánya, szinte megszámlálhatatlan baj forrása lehet: ha nincs meg belőle az egészséges mennyiség, nehezebben tartható a testsúly és a fogyókúra, nagyobb az esély a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri betegségekre, sőt a rákra is. A hangulatunknak sem tesz jó a hiánya, akár még depresszióba is eshetünk tőle.

Egy új kutatás pedig arra mutat rá, hogy még az alvászavarok kialakulásában is szerepe lehet, ha híján vagyunk a D-vitaminnak: az alvás minőségére és mennyiségére egyaránt hatással van. Egy több mint 3000 idősebb férfin végzett vizsgálat után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akiknek alacsony a D-vitaminszintjük, kevesebbet (átlagosan mindössze 5 órát) és rosszabbul, azaz megszakításokkal és éberebbül alszanak. 

Ezért ha nem tudod, mihez kezdj, ha alvászavarod van, érdemes egy vérvételt csináltatni, amiből megállapítható, hogy áll a szervezeted D-vitamin készlete.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top