Egészség

4 ájurvédikus tipp a ragyogó bőrért

A bőröd állapota az egész egészségedet tükrözi. Az ájurvéda ősi tanának köszönhetően most megtudhatod, hogyan ápold a bőröd belülről!

 Az ájurvédikus orvoslás közel ötezer éves múltra tekint vissza, ezért a tanait nem árt megszívlelni. A tél – bár már múlófélben van – nyomokat hagyott a külsőnkön (például száraz bőr, gyenge haj) és a belsőnkön (stressz, kimerültség) egyaránt. A tél évszaka az ájurvédában a Vata típusnak felel meg, amit szárazság jellemez. A kiegyensúlyozása által viszont visszanyerhetjük a bőrünk szépségét, ehhez azonban belülről kell elkezdenünk a változtatásokat. 

4 ajurvédikus tipp a ragyogó bőrért

1. Inkább meleg ételt fogyasszunk

A nyers zöldségek és a zöld smoothie-k akármennyire is egészségesek, hideg időben nem a legjobb választások, hiszen nehezen emészthetők. Ha lassul az emésztés, a mérgektől is nehezebben szabadulunk, melyek felhalmozódása a testben, száraz bőrben és meggyengült hajszálakban mutatkozik meg. Fogyasszunk inkább meleg leveseket, főzelékeket, amikkel könnyebben birkózik meg az emésztőrendszerünk.

2. Jöhetnek az édes, olajos ízek

Na persze nem egy zacskó trüffel formájában! Mindössze arról van szó, hogy helyezzük előtérbe az olajos, egészséges zsírokat tartalmazó ételeket, mint az avokádó, a magok vagy a kókuszolaj. Zöldségek közül pedig természetesen édeseket válasszunk, mint a cékla vagy a répa. A brokkolit, a káposztát azért érdemes kerülni ilyenkor, mert levegővel telítenek fel – ez pedig csak erősíti az egyébként is levegős Vata típust.

3. Igyunk sok folyadékot

A bőr puhaságának elengedhetetlen feltétele a szervezet megfelelő hidratáltsága. Csak arra figyeljünk, hogy szobahőmérsékletnél ne legyen hidegebb a víz vagy a tea, amit fogyasztunk. A szénsavas üdítők vagy víz fogyasztását pedig hagyjuk meg a melegebb időre!

4. Szánjunk időt a masszázsra

Nem kell feltétlenül bejelentkeznünk egy masszőrhöz, elég, ha fürdés után kókusz- vagy más természetes, kellemesen meleg olajjal átmasszírozzuk az egész testünket.

Forrás: Well and Good

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top