Egészség

Még több halálért felelős a dohányzás, mint hittük

Több betegség kialakulásáért és több halálesetért lehet legalább részben felelős a dohányzás, mint eddig hittük.

Az USA-ban évente 480 ezer ember hal meg dohányzás okozta betegségben. A dohányzás okozta betegségek listáján mintegy 21 halálos betegség szerepel, köztük 12-féle rák, 6 szív- és keringési rendszert érintő betegség. Egy új vizsgálat eredményei szerint azonban valójában 60–120 ezerrel több amerikai halálához járulhat hozzá a dohányzás. A vizsgálat végzői szerint a dohányosok körében elforduló további halálesetek kb. 17 százalékáért tehető felelőssé legalább részben káros szokásuk, illetve az annak következtében kialakuló olyan betegség, ami eddig nem szerepelt a fenti listán.

Annál is több bajt okoz a dohányzás, mint eddig hittük
Annál is több bajt okoz a dohányzás, mint eddig hittük

Tucatnyi olyan további betegséget soroltak fel, aminek kialakulása kapcsolatot mutat a dohányzással. Kiderült például, hogy a dohányosok körében az emlő- és a prosztatarák előfordulása mintegy 30, illetve 40 százalékkal gyakoribb, mint a nem dohányzók körében, de arra is nagyobb a kockázatuk, hogy veseelégtelenségben vagy valamilyen fertőzésben haljanak meg.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top