Egészség

3 dolog, amit már huszonévesen megtehetsz a csontjaid egészségéért

Huszonévesen a csontjaink egészsége talán az utolsó, amivel foglalkozunk. Pedig megéri már fiatalon elkezdeni az erősítésüket!
3 dolog, amit már huszonévesen megtehetsz a csontjaid egészségéért

Huszonévesen az egészséges életmód általában a fogyókúrázásban merül ki, pedig nemcsak a vonalainkra érdemes odafigyelni: már ilyen fiatalon sokat tehetünk azért, hogy csontjaink még hosszú évekig erősen szolgáljanak minket.

1. Sportolj!

Imádsz futni vagy teniszezni? Szerencsére ezeket a mozgásformákat a csontjaid is imádják. Még ha nagy is a rájuk nehezedő terhelés, és a sérülés kockázata sem elhanyagolható, mégis a futás vagy a tenisz úgy stimulálja a csontokat, hogy növekszik a csontsűrűség. A szakértők szerint pedig a 30 éves kor alatti magas csontsűrűség az egész további életszakaszokban jótékony hatással bír.

A kondizást és a súlyemelést azonban ne vidd túlzásba, ugyanis a csontfejlődésnek nem tesznek jót. 

2. Mondj le a cigiről és az alkoholról!

A cigaretta, az alkohol, sőt még a cukros üdítők is mind rossz hatással vannak a csontjaid egészségére. Jó hír viszont, hogy ha a családodban nem volt csontritkulás, akkor neked is kisebb az esélyed rá – még ha ezeknek a káros szenvedélyeknek is hódolsz. 

3. Étkezz tudatosan!

Mélyen belénk van plántálva az a nézet, hogy a tej és a tejtermékek az erős csontok legfontosabb jótevői. Mostanában azonban a kutatókat megosztja ez a gondolat: számos kutatás bizonyítja, hogy így van, számos viszont azt, hogy épp az ellenkezője igaz. De akkor mivel segíthetünk a csontjainkon, ha nem tejjel? A szakértők a leveles zöldségeket, elsősorban a spenótot és a mángoldot javasolják, amelyek kalciumban kifejezetten gazdagok.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top