Egészség

A szegedi professzor cáfolja, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben

Dux László szegedi professzor szerint alaptalan az a híresztelés, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetekben.

Ahogyan arról beszámoltunk az “1001 orvos hálapénz nélkül” csoport nyílt levélben tette közzé, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben. Az orvoscsoport szerint “az egész nyugati orvoslás küzd a problémával, de ők a helyzet mögött többek között anyagi okokat látnak”.

“Ez így biztos nem igaz, az ÁNTSZ adatai is cáfolják – állítja a közlemény hasonlatáról Dux László, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, a Professzorok Batthyány Körének a tagja. A professzor úgy gondolja, mindez belső ellentmondás lehet, és egy, a pedagógusokéhoz hasonló, méltatlankodási hullámot szeretnének a kezdeményezők elindítani és fenntartani.

A szegedi professzor cáfolja, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben

A professzor a Szegedma oldalnak mondta, “Bonyolult, összetett feladat a mögé tekinteni, hogy miért ingadoznak a halálozási számok. Függ attól, hogy adott esetben milyen kórokozók bukkannak fel, előkerülhet az antibiotikum-rezisztencia kérdése vagy az éppen ellátásra szoruló betegek más egészségügyi problémái”. Dux László úgy gondolja, ezt Szegeden és az ország más pontjain is szigorúan és nagy szakmai felkészültséggel követik, és igyekeznek elhárítani a problémákat. Attól tart, a Facebook-csoport nyílt levele és a hasonló címmel közölt cikkek pánikot kelthetnek azok körében, akiknek épp be kell feküdniük valamelyik kórházba. Pedig az egyáltalán nem igaz, hogy egy átlagbetegnek vagy egy egészséges embernek aggódnia kellene bármelyik hazai kórházban. Ugyanakkor elismeri, az “1001 orvos a hálapénz nélkül” csoport kritikája részben jogos, valóban léteznek még elavult csatornahálózattal, gépészettel küszködő intézmények, de emellett azt is látni kell, az utóbbi években komoly pénzösszeget költöttek a kórházak, klinikák fejlesztésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top