nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

5 kevéssé ismert tény a csontokról

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy a csontjaink is lélegző, táplálkozó szövetek alkotta, eleven alkotóelemei a testünknek, amiben pedig szinte minden mindennel összefügg.
NLCafé
f Ajánlom

A csontjainkra általában nem túl sok figyelmet fordítunk, amíg el nem törik valamelyik. Pedig törésektől függetlenül is nagyban befolyásolja az életünket, hogy milyen állapotban vannak a csontjaink, és mit teszünk meg értük.

A menstruációs gondok a csontokra is hatnak. Azoknál a fiatal nőknél, akiknél leáll a menstruáció, olyan hormonális változások lépnek fel, melyek a menopauzát utánozzák, és ez kihat a csontok állapotára is, csökken a sűrűségük, törékenyebbé válnak. Az anorexia a menstruáció leállítása miatt különösen káros a csontokra.

A csontok is változó, élő alkotóelemeink
A csontok is változó, élő alkotóelemeink

A csontok fontos raktárak. A csontok remekül alkalmasak különféle ásványi anyagok raktározására, például szoptatáskor a megnövekedett kalciumszükségletet innen szerzi az anyai szervezet. Ugyanilyen pompásan tudnak toxikus anyagokat is felhalmozni, ideig-óráig megóvva tőlük a szervezet többi részét.

Az alkohol a csontoknak is betesz. Bár olyan súlyos állapot nem alakul ki a hatására, mint az oszteoporózis, de a túlzott mennyiségben fogyasztott alkohol kalciumhiányhoz vezet, így meggyengíti a csontokat.

Némi súlyfelesleg még jót is tehet a csontoknak. Ez az eléggé meglepő eredmény egy nemrégiben elvégzett kutatásból származik. Kiderült, hogy ahogyan a testmozgás során az izmok megfeszülése és elernyedése serkenti a csontokat a gyarapodásra, ugyanígy képes hatni az erősödésükre némi súlyfelesleg is. Ez azonban nem érvényes a hasi zsír felhalmozódására, mert az abban termelődő hormonok hatására elvékonyodnak a csontok.

A fogak állapota a csontokéra is utal. A fogak az állkapcsi csontokban ülnek, így ha elkezdenek meglazulni, akár kipotyogni, az nagy valószínűséggel a test többi csontjának állapotára nézve sem jelent túl sok jót.

Forrás: health.com

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon