Egészség

Hogyan működik a placebo?

A placebohatást a tudomány is elismeri, olyannyira, hogy a leghitelesebbnek számító kutatások mind számolnak vele.

Bár szinte senki sem vonja kétségbe a létezését, a placebohatás működése mégis jórészt rejtély előttünk. Nehezíti a helyzetet, hogy az erőssége emberről emberre, betegségről betegségre változik. A legvalószínűbb magyarázat szerint több mechanizmus is közreműködik a kialakulásában.

Az egyik nagyon fontos szempont, hogy a beteg milyen elvárásokkal fordul a kezelés felé, vagy mennyire bízik az orvosban. Ha bizakodó, azzal leeshet a szervezetében a stresszhormonok szintje, és “újragondolhatja” a tüneteit, például az addig tűrhetetlennek tartott fájdalmat már elviselhetőnek érzi. Ha azonban nem remél javulást, vagy nagyon tart a mellékhatásoktól, az negatív kimenetelt generálhat. Ezt hívják nocebónak.

A beteg elvárása fontosabb lehet, mint a hatóanyag
A beteg elvárása fontosabb lehet, mint a hatóanyag

Agyi képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy például placebótól a fájdalom csillapodását váró betegeknél olyan neurológiai folyamatok indulnak meg az agyban, melyek hasonlóak a fájdalomcsillapítók hatásához. Egyre több bizonyíték utal arra is, hogy az agy képes hatást gyakorolni az immunrendszer működésére (ez a pszichoimmunológia új tudománya), és nagy valószínűséggel ezek a ma még szinte ismeretlen folyamatok is komoly szerepet játszanak a placebohatás kialakulásában.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top