Egészség

Működik az őssejtből létrehozott spermium

Forradalmasíthatja a meddő férfiak kezelését egy új módszer.

Kínai kutatók olyan tudományos áttörést értek el, ami új távlatokat nyithat a meddőségi kezelések terén: egérőssejtekből életképes spermiumokat hoztak létre, melyekkel aztán sikeresen megtermékenyítettek petesejteket, és egészséges kisegerek jöttek a világra.

A spermiumok képződése a herékben roppant bonyolult folyamat, ami a legtöbb emlős esetében több mint egy teljes hónapot vesz igénybe. Most ezt a folyamatot sikerült leutánozni laboratóriumi körülmények között oly módon, hogy a bármilyen sejtté alakulásra képes őssejteket biokémiai anyagok, hormonok és hereszövet segítségével “rávették”, hogy spermiumokká alakuljanak, pontosabban azok egy korábbi fejlődési állapotává, spermatidákká. Ezek még nem hasonlítanak az ostoros spermiumokra, de a genetikai anyaguk megfelelő a petesejt megtermékenyítéséhez.

Nem tűnik bonyolultnak, pedig nagyon is az
Egy spermium nem tűnik bonyolultnak, pedig nagyon is az

A kutatók abban bíznak, hogy az új eredményeknek köszönhetően hamarosan lehetőség nyílik arra is, hogy a valamilyen okból – például rákos megbetegedés, gyerekkori mumpsz szövődménye miatt – terméketlen férfiak is képesek legyenek továbbadni saját genetikai anyagukat.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top