Egészség

Cukorral a cukor ellen?

Létezik egy olyan cukor, amivel talán fel lehet venni a küzdelmet a gyümölcscukor káros hatásai ellen.

Egy egereken végzett kísérlet eredményei szerint a trehalóznak nevezett természetes cukor védőhatással bírhat a gyümölcscukorban – más néven fruktózban – gazdag étrend májra káros hatásai ellen.

“Ha egy egeret gyümölcscukorban gazdag étrenden tartunk, kialakul nála a zsírmájnak nevezett kórállapot – magyarázta a kutatás vezetője. – Eredményeink szerint azonban, ha e fruktózban gazdag étrend mellé 3 százaléknyi trehalózt tartalmazó vizet kapnak inni az állatok, nem alakul ki náluk zsírmáj.” A trehalózt is kapó egereknek a kísérlet végén a testtömegük is alacsonyabb volt, akárcsak a koleszterin-, a triglicerid- és a zsírsavszintjük azokhoz a társaikhoz képest, akik csak sima vizet kaptak inni.

Az egereknél fényesen bevált a trehalóz
Az egereknél fényesen bevált a trehalóz

A zsírmájat, ahogy a neve is mutatja, a májban felhalmozódó trigliceridek okozzák. Elsősorban alkoholistáknál, cukorbetegeknél és elhízott embereknél figyelhető meg, és a máj alulműködése sok esetben végül transzplantációt tesz szükségessé.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top