Egészség

A hasadon alszol? Ezért szokj le róla!

Sajnos se a hátadnak, se a szervezetednek nem teszel jót, ha hason fekve alszol.
A hasadon alszol? Elmondjuk, miért szokj le róla!

De ne aggódj, még a legjobbakkal is megesik: Susi May pilatesoktató mindig is arra biztatta a tanulóit, hogy a hátukon aludjanak, és így tett ő maga is. Mikor azonban megszületett a kislánya, és látta, milyen édesen alszik a hasán, ő maga is rászokott a hason alvásra, és már 10 éve ennek a rossz szokásnak a rabja! Pedig a hason alvás a lehető legrosszabb alvási póz – az egyetlenegy jó hatása, hogy enyhíti a horkolást, de máskülönben csak ront az egészségünkön.

Nyaki és gerincpanaszokat okoz

Mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, fontos lenne, hogy legalább ekkor ne terheljük a gerincet – hason alva viszont épp ezt tesszük. A hason fekvés főleg a nyaki gerinci szakaszt és az ágyéki homorulatot terheli, ezért ne lepődj meg, ha már reggel nyak- vagy derékfájást tapasztalsz! 

Rontja a keringést és az emésztést

Hason fekve a testsúly a zsigeri szervekre terhelődik, ezért azok nem tudnak megfelelően működni. Az eredmény, hogy romlik ezen területek vérellátottsága, vagyis a keringés, és az anyagcsere is lassul.

Mit tehetünk?

A legjobb az lenne, ha leszoknánk a hason alvásról, de ez nem megy olyan könnyen. A nyaki fájdalmakon javíthatunk, ha nem teszünk egyáltalán párnát a fejünk alá. A derékpanaszokat pedig úgy enyhíthetjük, ha a csípőnk alá helyezünk egy párnát. A kínzó nyaki fájdalmak ellen bizonyos nyújtások, például a gyermekpóz vagy a cicapóz-kutyapóz is segíthetnek.

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top