Egészség

Az anya túlsúlya és terhességi cukorbetegsége növeli az autizmus kockázatát

A két állapot együttes fennállása a terhes nőnél nagyobb kockázatot jelent a magzat autizmusa szempontjából, derítette ki egy új vizsgálat.

Egy több mint 2700 anya-gyermek párost vizsgáló kutatás eredményei szerint az anya terhesség alatti elhízottsága vagy cukorbetegsége kétszeres kockázatot jelent arra nézve, hogy a gyereknél később autizmust diagnosztizálnak, míg a két állapot együttes fennállása már közel négyszeresére növeli a kockázatot. Az eredmény nem lepte meg a kutatókat, hiszen számos vizsgálat jutott már arra az eredményre, hogy az anya túlsúlya vagy terhességi diabétesze hosszú távú káros hatással bírhat a magzatra.

Az autizmus oka talán a magzati létbe nyúlik vissza
Az autizmus oka talán a magzati létbe nyúlik vissza

Azt nem állítják a kutatók, hogy e két állapot lenne az oka az autizmusnak, csak hogy létezik összefüggés a jelenségek között, illetve egy újabb bizonyíték utal rá, hogy az autizmus eredetét talán a magzati életig kell visszavezetni. Andrea Roberts, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatója viszont úgy véli, igenis ok-okozati összefüggés állhat fenn a két kórállapot és az autizmus között. Ezzel nem az egyes anyákban akar bűntudatot kelteni, mondja, csak arra rámutatni, hogy az elhízás már nem csupán személyes, hanem közegészségügyi probléma az USA-ban, és reméli, hogy ez az eredmény még nagyobb odafigyelésre ösztönzi a jövendő édesanyákat.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top