Egészség

Horrorfilmbe illő alvászavarok

Aki sokat forgolódik, nehezen alszik el, az még olcsón megúszta a kalandot az alvászavarokkal.

Az alvás nagyon furcsa jelenség, aminek a pontos okát a mai napig nem tudjuk, csak azt, hogy nélküle akár napokon belül meghalunk. Nem meglepő, hogy a zavarai is roppant furcsák tudnak lenni.

Csipkerózsika-szindróma. Elsősorban kamasz fiúknál jelentkező betegség. Ciklikusan lép fel, a köztes időszakokban a beteg teljesen tünetmentes lehet. Amikor azonban “helyzet van”, az illető akár napi 20 órát is alszik, gyakorlatilag nem lehet felébreszteni, de ha ébren van, akkor is zavart, ingerlékeny, vagy éppen letargikus, tájékozódási zavarai vannak.

A Csipkerózsika-szindrómának csak a neve vicces
A Csipkerózsika-szindrómának csak a neve vicces

Alvási bénulás. A REM-fázis alatt az izmok mozgása normálisan is korlátozottabb, nehogy álmodás közben kárt tegyünk magunkban. Van azonban, aki gyakorlatilag lebénul ilyenkor. A helyzetet súlyosbítja, hogy gyakran társulnak az állapothoz ijesztő hallucinációk is.

Robbanófej-szindróma. A beteg robbanásra vagy más ijesztő hanghatásra ébred, ami azonban csak a fejében létezik, és ezt ő maga is érzi: tényleg arra ébred fel, mintha a fejében robbant volna fel valami. Nagyon ritka jelenség, senki sem tudja, mi okozhatja.

Éjszakai rettegés. Főként gyerekeknél tapasztalható jelenség, ami a környezetet legalább annyira felzaklatja, mint az elszenvedőjét: a beteg hirtelen, sokszor sikoltozva, a rémülettől tágra nyílt szemmel felül az ágyban, gyakorta pánikban rohangászik a lakásban, nem lehet se felébreszteni, se megnyugtatni. Körülbelül negyedórányi ámokfutás után visszaalszik, és másnap általában nem emlékszik semmire.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top