Egészség

Nyílt levelet írtak az orvosok: többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben

Nyílt levelet írtak az orvosok a kórházi fertőzésekről, sokkoló adatok kerültek nyilvánosságra. Felhívást is intéztek a kormányhoz, hogy állítsanak fel egy stratégiai programot

A levelet a 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoport tagjai fogalmazták meg a fertőzésekről szóló sajtóhírekre reagálva. Mint írják Magyarországon egy év alatt többen vesztik életüket kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben, és egyszerű, elvileg könnyen kezelhető problémákkal kórházba kerülő betegek is meghalhatnak olyan kórokozóktól, amelyeket már az intézményben szedtek össze.

A levelet megfogalmazó orvosok szerint a kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak, a problémáról, de megpróbálják a szőnyeg alá söpörni. .Az adatokat évek óta titkolják és nem átlátható formában bocsátják a szakma és a nyilvánosság elé.

A Facebook csoportban közzétett nyílt levél sokkoló és elkeserítő:

“Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Előfordul, hogy egy kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terápiarezisztens kórokozók támadják meg. “

Nyílt levelet írtak az orvosok: többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben

A borzalmas körülményeket megelégelő orvosok öt pontos felhívást intéztek a kormányhoz:

  1. Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!
  2. Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.
  3. A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!
  4. Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!
  5. Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

Emellett felkérték az Egészségügyi Szakmai Kollégiumok tagozatait és a Magyar Orvosi Kamara vezetését, hogy hívjanak össze egy rendkívüli gyűlést, ahol egyeztetni tudják, mik a minimális feltételek a fertőzések visszaszorításához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top