Egészség

A természetben töltött idő fiatalabbá és boldogabbá tesz

A kirándulás még az immunrendszerünknek is jót tesz – állítja egy új tanulmány.
A természetben töltött idő fiatalabbá és boldogabbá tesz

Egy kirándulás az erdőben vagy egy kiadós séta a parkban megmagyarázhatatlanul feltölti az embert. Persze a csend, a tiszta levegő egyértelműen jó hatással van az elmére, de ennél többről van szó.

 Az illinoisi egyetem professzora, Ming Kuo úgy döntött, utánajár, milyen jótékony hatása van még a sok természetben töltött időnek. Egyik kísérletben egy multivitamin és a természetben lét a szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta – nem talált különbséget. Hogy hogyan lehetséges ez? Az egyik, hogy a természetben töltött idő során az idegrendszer átkapcsol a rohanó üzemmódból pihenőre, ez pedig erősebben tartja az immunrendszert. A másik, hogy a szabad levegőn rengeteg vitaminhoz jutunk, anélkül, hogy észrevennék: D-vitaminhoz a napsugarakból, fitonocidokhoz a növényekből (amiket a keleti orvostudomány előszeretettel alkalmaz), jótékony baktériumokhoz a földből, vagy tisztító sóhoz a tengeri levegőből. 

Egészséges immunrendszerrel és a kellő mennyiségű D-vitaminnal az öregedés folyamatát is lassíthatjuk. A városi levegő után a tiszta levegő pedig az arcbőrünket is revitalizálja, így még a külsőt is fiatalosabbá teszi. 

Közeleg a tavasz, töltsünk minél több időt a szabadban!

Forrás: PsychCentral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top