Egészség

Ez történik az agyaddal, ha rendszeresen meditálsz

A meditációnak és az imádkozásnak nemcsak a pillanatnyi nyugtató, hanem hosszú távú jótékony hatásait is megfigyelték.

Ez történik az agyaddal, ha rendszeresen meditálsz

A csendes elmélkedés, legyen az meditáció vagy imádság, bizonyítottan csökkenti a stresszhormonok szintjét, és a jobb alváshoz is hozzájárul. De vajon okoz-e bármiféle elváltozást az agyunkban?

A tudósok ennek jártak utána: Dr. Andrew Newberg neurológus spirituális vezetők agyáról készült MRI-felvételek elemzésével nézte meg, hogyan befolyásolja az agy működését a rendszeres meditáció

Meditálás közben a koncentrációért és a beszédért felelős központ aktiválódik, viszont a fali lebeny, ami a helymeghatározásért felelős, kikapcsol. A talamusz pedig, ami a külső ingerek felfogásáért felel, meglepően aktív lesz.

És hogy mit jelent mindez hosszú távon? Ez a folyamat olyan az agynak, mint egy edzés: tehát akik rendszeresen gyakorolják a meditációt, azok agykérge tekervényesebbé, a szürke- és fehérállományuk tömege pedig nagyobbá válik. Ezek a fizikai változások a kognitív funkciók javulásához vezetnek.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top