Egészség

A szerelem és a hízás kéz a kézben járnak

Felszedtél pár kilót, mióta stabil párkapcsolatban vagy és nem érted, miért, hiszen elvileg nem változtattál az étkezési szokásaidon. Kiderült, hogy létezik az a jelenség, amit párkapcsolati hízásnak neveznek.

Azok a romantikus vacsorák vagy közös filmnézések egy kis nasival megspékelve nyomot hagynak az ember lányán, észrevétlenül kúsznak fel ilyenkor a kilók. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor megtalálod a nagy szerelmet, minden figyelmeddel rá fókuszálsz, ezért sem figyelsz annyira arra, hogy mit és mikor eszel. Nem azért hízol, mert szerelmes vagy, hanem mert ilyenkor megváltozik a fontossági sorrended és máshogy kezd működni az agyad. Leegyszerűsítve, ha szerelmes leszel, sokkal hajlamosabbá válsz arra, hogy egészségtelen döntéseket hozz, amikor a pároddal vagy.

A felszedett kilók száma változik személyenként, de a kutatások szerint a nők többet szednek fel, mint a férfiak, amikor szerelembe esnek. Az egyik tanulmány azt is leírja, hogy a boldog házasok sokkal többet híznak, mint a kevésbé kiegyensúlyozott kapcsolatban élők. Talán azért van ez így, mert amikor biztonságban érezzük magunkat, megállapodunk, akkor már nem az első helyen van a prioritások között az, hogy milyen a külsőnk. A súly kérdést pedig sokan összekötik a kinézettel, nem pedig az egészségüket tartják szem előtt hízáskor.

A szerelem és a hízás kéz a kézben járnak

Andrea Meltzer, a Florida Állami Egyetem pszichológusa így nyilatkozott erről: “Ha az emberek az egészségükre koncentrálnának, nem pedig a külsejükre, amikor a súly kerül szóba, akkor jobb eséllyel el tudnák kerülni a rizikós hízásokat, amikor belevágnak egy kapcsolatba.”

Szerencsére viszonylag egyszerűen elkerülhető azért ez a párkapcsolati hízás. Kezdetnek például közösen lehet otthon főzni, mert az átlag 250 kalóriával kevesebbet jelent a kutatások szerint, mintha étteremben ennénk. Lehet a párunk az edzőpartnerünk is, úgyis azt mondják a szakértők, hogy ha társsal végezzük az edzést, akkor sokkal intenzívebbé és hatékonyabbá válik a testmozgás. Szervezhetünk mozgásos közös programokat, miért ne randizhatnánk úgy, hogy közben mondjuk tollaslabdázunk? Hosszú távon a kapcsolatnak is jót tesz, ha aktívak maradunk, és odafigyelünk az egészségi állapotunkra már a kezdetektől.

Amikor odakerülünk, hozzunk jó döntéseket, ennyi a titka annak, hogy elkerüljük a felszaladó kilókat. De azért amellett, hogy figyelünk az egészséges súlyunkra, persze a boldogságunk az első, ha pár kiló többletet magunkra szedünk a szerelem miatt, üsse kő, viseljük magunkon büszkén.

Olvass még többet a párkapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top