A stroke bármilyen életkorban lecsaphat!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Tévedés, hogy a stroke csak idős, beteg emberekre csap le, ezért életbevágó felismerni a korai jeleit.
2016. 02. 19. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Az agyi erek elzáródása, illetve a megrepedésük miatt fellépő vérzés nem csak életet veszélyeztető állapot, de minél később jut kezeléshez a beteg, annál nagyobb valószínűséggel maradnak vissza súlyos szövődmények, és annál hosszasabb lesz a felépülés. Ezért is nagyon fontos ismerni az első, talán nem túl feltűnő jeleket, hogy még az arany órának nevezett első 60 percen belül érkezhessen a megfelelő kezelés, de legfeljebb három órán belül. A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás mind megnövelik annak kockázatát, hogy valaki még 45 éves kora előtt stroke-ot kap, de ezek nélkül is felléphet stroke. Három fontos jel van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az arc féloldalassá válik. Az arc egyik fele mintha megnyúlna, petyhüdt lesz. Ha az illető mosolyogni próbál, a mosolya féloldalasra sikerül.

A fedélzeti kamera vette fel, ahogy ez a nő stroke-ot kapott vezetés közben
A fedélzeti kamera vette fel, ahogy ez a nő stroke-ot kapott vezetés közben

Nehezített beszéd. Az illető akadozva kezd beszélni, nem találja a szavakat, nehezen formálja a hangokat, esetleg összefüggéstelenül kezd beszélni.

A kar gyengesége. Az érintett oldali agyfélteke irányítása alatt álló kar elgyengül, vagy akár le is bénul. Ha az érintett megpróbálja egyszerre felemelni a két karját, nem sikerül.

Ha ezek bármelyikét tapasztalod magadon vagy valaki máson, ne habozz mentőt hívni!

Forrás: livescience.com

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus