Egészség

Az 5 legjobb étel torokfájás ellen

Bár már kifelé tartunk a télből, az influenzaszezon még csak épphogy elkezdődött, és a változékony időben megfázni is könnyű. Lássuk, mivel próbálkozzunk, ha kaparni kezd a torkunk!

Egyik pillanatban még semmi bajunk, a másikban pedig hirtelen kaparni kezd a torkunk. Lehet, hogy csak egy enyhe megfázás, de az is lehet, hogy egy torokgyulladás, vagy akár  az influenza a ludas. Ilyenkor azt se tudjuk, mit együnk – ha van egyáltalán étvágyunk – hiszen a kiszáradt, fájó toroknak semmi sem esik igazán jól. Van azonban pár étel, amit ekkor is fogyaszthatunk, és még a gyulladáson is segít!

Az X legjobb étel torokfájás ellen

1. Méz

A méz hatásos csodaszer megfázás vagy torokfájás ellen. Ragacsos réteget képez a torokban, így enyhíti a szárazság okozta kellemetlen érzést és a kaparást. Keverjük teába, vagy – a C-vitamin-bevitel miatt – citromos forró vízbe!

2. Fokhagyma

Baktériumölő hatása miatt a fokhagyma is régi, bevált recept megfázásra. Add a forró levesedhez, vagy végy egy nagy levegőt, és rágcsáld el magában! 

3. Banán

A banán jó választás C- és B-vitamin-, valamint káliumtartalma miatt, amik segítenek a felépülésben. Egy érett, puha banán pedig a kaparó torkodat sem irritálja majd.

4. Tea cayenne borssal

Azt hitted, a tea után méz és gyömbér következik? Az is kiváló választás, de gondoltuk, meglepünk: szórj egy csipet cayenne borsot, vagy chilit a teádba! Ez nem csak a nyelés közbeni fájdalmakon segít, hanem erős baktériumölő hatással is bír.

5. Teljes kiőrlésű tészta

Egy kicsit puhábbra főtt tészta is jól jön, hiszen nem bántja a fájó torkodat – főleg ha valami finom krémes szószt is készítesz hozzá! Ráadásul, a teljes kiőrlésű tészta tele van B-vitaminokkal, cinkkel és vassal, így még a gyógyulást is elősegíti.

6. Joghurt

Egy krémes joghurt áldást hozhat a fájó toroknak. Bár elmulasztani nem fogja, enyhíti a gyulladás okozta kellemetlen érzést, és jólesően hűsíti a torkot.

Forrás: WorldLifestyle

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top