Egészség

Szemszárazság – van megoldás!

A száraz, égő, viszkető szem rontja az életminőséget, de az esetek többségében szerencsére lehet legalább enyhíteni a tüneteken.

A könny alapvető feladata a szaruhártya nedvesen tartása, ami fontos a látásélesség szempontjából. Ráadásul a szaruhártya a könnyből jut tápanyagokhoz is, mivel erek nincsenek benne, ezért is fontos, hogy gyakran beborítsa a friss könnyfilm. Ha nem termelődik elegendő könny, vagy a minősége nem megfelelő, a szemfelszín kiszárad, a szem égni, viszketni, fájni kezd, romlik a látás, és hamar fárad a szem.

Mi okozhat szemszárazságot?

A korral csökken a termelődő könny mennyisége, ez a leggyakoribb ok. Nőknél a menopauzával is összefüggésben áll a könny mennyiségének csökkenése. Egyes gyógyszerek és betegségek is okozhatják a szemfelszín szárazabbá válását: például a cukorbetegség és a pajzsmirigyproblémák. Bizonyos környezeti tényezők: füstös, túl száraz levegő is ludas lehet a dologban, de a képernyő hosszas bámulása és a túl hosszúra nyúló kontaktlencse-használat is.

A műkönny sokaknak beválik
A műkönny sokaknak beválik

Mivel kezelhető a száraz szem? A legegyszerűbb megoldást a recept nélkül kapható műkönnyek, szemcseppek jelentik. Ki lehet próbálni az omega-3-zsírsav bevitelének növelését, enyhítheti a szemszárazságot, de a több folyadék is megoldás lehet. Akinek rövid idő alatt is kiszárad a szeme a kontaktlencsétől, érdemes elgondolkodnia az egynapos lencsére való áttérésre, mert az vizsgálatok szerint az esetek ötödében javulást eredményez. Az ezekre a gyógymódokra nem javuló esetben szemorvoshoz kell fordulni.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top