Egészség

Egyre több a külsős orvos a magyar kórházakban

Mind nagyobb számban kényszerülnek külsős orvosokat igénybe venni a betegellátás biztosításához a magyar kórházak.

A közreműködői szerződések száma a 2013-as 7200-ról 2014-re 8800-ra nőtt, a kifizetett díjak pedig 39 milliárdról 44 milliárd forintra emelkedtek – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap szerint a közreműködői szerződések egyik típusa valamilyen szolgáltatásra szól, másik részüket pedig orvosokkal kötik. A kórházak ugyanis számos esetben nem tudják megvásárolni és működtetni a nagy értékű diagnosztikai eszközöket, ahogy gyakran képtelenek ellátni kizárólag saját munkatársaikkal az ügyeleteket is.

A Magyar Idők idézi az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ 2014-es adatait; abban az évben 2,6 milliárd forintot fizettek ki a kórházak közreműködői díjként ügyeletre.
A leggyakrabban belgyógyász, aneszteziológus, sebész, patológus, traumatológus, szülész-nőgyógyász, bőrgyógyász, csecsemő- és gyerekgyógyász, kardiológus, pszichiáter, fül-orr-gégész és sürgősségi szakemberek külsős foglalkoztatására volt szükség – írta a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top