Egészség

Segítő kutya a főszereplője az aranyos magyar mesekönyvnek

A Kuku és barátai – ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv ötletét Loványi Eszter gyógypedagógus, szociológus szerző személyes tapasztalatai adták. Ugyanis Eszter hallássérülten született. Mindennapjait egy hangjelző kutya, Kuku könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét.

Eszter és Kuku – más kutya-gazdapárosokkal – szemléletformáló programokat tartanak együtt óvodákban, általános és középiskolákban, illetve munkahelyeken. Az óvodás és kisiskolás gyermekek még nagyon nyitottak, természetesként kezeli a sokféleséget, ezért a mesekönyv elsősorban számukra készült, igaz történetek alapján.

A mesekönyv célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült és személyi (pl. autista kisfiút) segítő és terápiás kutyák világának, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése. A mesekönyvben mindent Kuku, a hallássérült-segítőkutya szemszögéből látunk. Kuku a hangok (pl. gazda nevének szólítása) és zajok (pl. ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó) jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva (pl. ajtón vagy ablakon kopognak). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top