Egészség

Ezeket edd lefekvés előtt

Milyen ételek hoznak nyugodt és békés álmokat, és mik azok, amiktől álmatlanul fogunk hánykolódni?

Egyáltalán nem mindegy, mi van a gyomrunkban, mikor álomra hajtjuk a fejünket. Egyes ételek ugyanis igazi természetes altatók lehetnek, míg másoktól éberen tölthetjük az éjszaka jelentős részét.

Egyes ételek, például a cseresznye, beindíthatják az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelődését, ez pedig nagy segítségünkre lehet az alvásban. A lefekvés előtti cseresznyelé igazi álomhozó lehet, de a klasszikus gyerekkori langyos tej is hasonlóan jó ötlet. Vacsorára érdemes kipróbálni még a jázmin rizst, ez a lassan felszívódó szénhidrát ugyanis nem nyomja olyan magasra vércukorszintünket. A cseresznye mellett egy másik gyümölcs, a banán is jó altató lehet, mivel magnéziumtartalmának hála ellazítja az izmokat és egyébként is szuperegészséges.

Mit egyél, és mit ne egyél lefekvés előtt?

Kevésbé érdemes olyan zsíros és nehéz ételekkel próbálkozni, mint például egy szaftos, szalonnás sajtburger. A zsíros ételek beindítják a savtermelődést, felbolygatva ezzel a gyomrot, ami pedig könnyen álmatlansághoz vezethet. Ugyanígy nem segít az alkohol sem (bármennyire el tud álmosítani néhány pohár ital): bár az alkoholtól tényleg könnyebben elaludhatunk, később sokkal nagyobb rá az esély, hogy az éjszaka során felriadunk majd. Ne nyúljunk lefekvés előtt édességhez sem – az étcsoki egyébként nagyon egészséges, de koffeintartalma miatt nem szerencsés estére időzíteni fogyasztását.

Forrás: Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top