Egészség

A Twitteren keresnek donort a rákos kislánynak

Egy 13 éves angol kislánynak Twitteren keres csontvelődonort a családja.

Zara Al Shaikh akut mielogén leukémiában szenved. Eddig már négy kemoterápiás kezelésen van túl, de a betegsége ismét kiújult. Most sürgősen csontvelő-transzplantációra lenne szüksége, mivel azonban édesanyja angol, apja arab származású, igen ritka szövettípusa van, és eddig nem találtak számára alkalmas donort.

Így a kislány a múlt héten édesapjával közösen úgy döntött, twitteren próbálnak segítséget kérni. “Úgy gondoltuk, nincs mit veszítenünk, megpróbáljuk – mesélte az apa, Loua Al Shaikh. – Miután kiment az üzenet, mintha az egész világ rávetette volna magát.” Az emberek nem csak terjesztik a segítségkérést, de sokan bejelentkeztek vizsgálatra is, hátha pont az ő csontvelőjük lesz alkalmas a kislány számára.

Zara számára még keresik a donort
Zara számára még keresik a donort

Zara esete ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy a kevert etnikai hátterű emberek számára sokszor jóval nehezebb megfelelő donort találni, mert annyira speciális lehet a szövettípusuk, és mert arányaiban kevesebb kevert etnikumú emberből lesz szerv- vagy szövetdonor. Ez részben az ismeretek hiányára vezethető vissza, hívja fel a figyelmet Zara édesapja, aki egyébként orvos. Az emberek azt hiszik, donornak lenni valami borzasztóan komplikált procedúra, pedig nem az.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top