Egészség

4 trükk a jobb emésztésért

Bátran kijelenthetjük, hogy a jól működő emésztőrendszer fél egészség. Ha nem villámgyors anyagcserével áldott meg a sors, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan segíthetsz magadon!

 Akinek már voltak, esetleg vannak emésztési problémái, az tudja, hogy napokat, eseményeket, programokat tehet tönkre egy rosszul működő bélrendszer. A könnyű mindennapokért nem a hashajtó tablettákkal tehetjük a legtöbbet, hanem egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és életmóddal. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

1. Figyelj az adagokra!

4 trükk a jobb emésztésért

Egy régi szabály szerint egy ültő helyünkben nem lenne szabad többet ennünk, mint amennyi a két markunkban elfér. Ezt nem tudjuk mindig lemérni, de igyekezhetünk a szemmértékünkre hagyatkozni. Hagyjunk időt magunknak, és tapasztaljuk ki, mi az a reális adag, amitől jóllakunk, de nem telítődünk el túlságosan, és ragaszkodjunk ahhoz minden étkezéskor!

2. Megfelelő enzimbevitel

Az enzimek többségükben olyan fehérjék, amik gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciókat, így az emésztésben is fontos szerepük van. A túlfőzött, előkészített ételekben ugyanakkor elenyésző mennyiségű enzim található, míg a nyers ételek bővelkednek bennük. Ezért igyekezzünk minél több nyers, természetes ételt, zöldséget beiktatni a diétánkba!

3. Az emésztésnek idő kell

4 trükk a jobb emésztésért

Egy kis pihenés az étkezés után jó kezdést ad az emésztőrendszer beindulásának. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy evés után egyből visszaülsz az asztalod mögé, vagy rohansz tovább. Ehelyett próbálj meg 10 percig még nyugton maradni. Ha otthon vagy, a legjobb, ha a bal oldaladra fekve ledőlsz, ezzel kényelmes pozíciót biztosítva a gyomrodnak.

4. Teázz!

A különböző gyógynövényes teák segítenek beindítani az emésztést. A legjobb választás a gyömbér-, a menta- vagy a citromfűtea. Ha biztosra akarsz menni, ízesítsd pikáns fűszerekkel a teádat: a kardamom, a fahéj és a paprika híresen jó anyagcsere-izzítók.

Forrás: YogaJournal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top