Egészség

Zika-vírus: újabb bizonyíték, hogy a kór mégis összefügg a kisfejűséggel

Kóros kisfejűséggel született babák agyában találták meg a Zika-vírust brazil kutatók, ami újabb bizonyíték arra, hogy a kórokozó és az újszülöttek mikrokefáliája közt összefüggés van.

Lucia Noronha, a brazil patológusok társaságának tagja az AFP-nek elmondta, hogy az Oroszországba is betört Zika-vírust kimutatták a születésük után nem sokkal elhunyt kisbabák gyulladt agyszövetében, de ettől még nem látszik világosan, hogy mégis miként működik a kórokozó.

“A Zika-vírus károsodást okoz az agyban, ami megerősíti, hogy összefügg a mikrokefália kialakulásával” – hangsúlyozta a tudós, akinek kutatócsoportja korábban elsőként találta meg várandós nő magzatvizében a kórokozót. A kutatók az Oswaldo Cruz Alapítványtól, Latin-Amerika vezető egészségügyi kutatóközpontjától kapták a mintákat, ezeket elküldték az Egyesült Államokba is, ahol a járványügyi központ ugyanerre az eredményre jutott: a vírus jelen van az agyszövetekben. A Zika-vírust terjesztő szúnyogok eddig Brazíliában fertőzték meg a legtöbb embert, 2015 óta összesen másfél milliót.

Zika-vírus: újabb bizonyíték, hogy a kór összefügg a kisfejűséggel

A brazil egészségügyi minisztérium közlése szerint október óta több mint 4000 mikrokefália-gyanús kisbaba született az országban, közülük 462 bizonyítottan ebben a betegségben szenved.

Témába vágó cikkeink:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top