2017. 08. 18. Ilona

Zika-vírus: újabb bizonyíték, hogy a kór mégis összefügg a kisfejűséggel

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Kóros kisfejűséggel született babák agyában találták meg a Zika-vírust brazil kutatók, ami újabb bizonyíték arra, hogy a kórokozó és az újszülöttek mikrokefáliája közt összefüggés van.
Írta: | 2016. 02. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Lucia Noronha, a brazil patológusok társaságának tagja az AFP-nek elmondta, hogy az Oroszországba is betört Zika-vírust kimutatták a születésük után nem sokkal elhunyt kisbabák gyulladt agyszövetében, de ettől még nem látszik világosan, hogy mégis miként működik a kórokozó.

„A Zika-vírus károsodást okoz az agyban, ami megerősíti, hogy összefügg a mikrokefália kialakulásával” – hangsúlyozta a tudós, akinek kutatócsoportja korábban elsőként találta meg várandós nő magzatvizében a kórokozót. A kutatók az Oswaldo Cruz Alapítványtól, Latin-Amerika vezető egészségügyi kutatóközpontjától kapták a mintákat, ezeket elküldték az Egyesült Államokba is, ahol a járványügyi központ ugyanerre az eredményre jutott: a vírus jelen van az agyszövetekben. A Zika-vírust terjesztő szúnyogok eddig Brazíliában fertőzték meg a legtöbb embert, 2015 óta összesen másfél milliót.

Zika-vírus: újabb bizonyíték, hogy a kór összefügg a kisfejűséggel

A brazil egészségügyi minisztérium közlése szerint október óta több mint 4000 mikrokefália-gyanús kisbaba született az országban, közülük 462 bizonyítottan ebben a betegségben szenved.

Témába vágó cikkeink:

 


A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Címkék: zika vírus
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus