Egészség

Ezért ébredsz izzadtan

A bosszantó jelenség hátterében rengeteg dolog állhat – olvass tovább, hogy megtudd ezeket!

A jó alvás aranyat ér – az egészségünk, a hangulatunk, sőt még a súlyunk is megköszöni, ha nyugodtan alusszuk végig az éjszakákat. Mégis sokan panaszkodnak alvászavarokra, amik közül az egyik leggyakoribb az éjjeli izzadás – egy amerikai egészségügyi felmérésben 2267 embert kérdeztek meg, és 41% szenved tőle rendszeresen. Hacsak nem egy szenvedélyes álom vagy egy túl meleg pizsama, akkor mégis mi okozhatja a kellemetlen jelenséget? 

Az esetek nagy részében a nőknél a különböző hormonális változásoknak tudható be a fokozott éjjeli izzadás – különösen az alacsony vagy az ugráló ösztrogénszint lehet a bűnös. Ha szülés után, fogamzásgátló tabletta szedése közben vagy a menopauza elején tapasztalod, aggodalomra semmi ok. 

Tudd meg, miért ébredsz izzadva, és hogy mit tehetsz ellene!

Antidepresszáns gyógyszerek vagy cukorbetegség ellen szedett készítmények is vezethetnek átizzadt lepedőhöz. Ez esetben érdemes konzultálni az orvosoddal, mert lehet, hogy más hatóanyagú gyógyszerre van szükséged.

Az éjjeli izzadás hátterében azonban súlyosabb betegségek is rejtőzhetnek: HIV vírusos megbetegedés, leukémia vagy akár rák is. De ne akadj ki, hiszen ezekhez olyan tünetek is társulnak, mint megmagyarázhatatlanul sok súlyvesztés vagy tartós láz.

Ezt tedd az éjjeli izzadás ellen

És hogy mit tegyél a kellemetlen izzadás ellen?

  • Első körben csavard le a fűtést, válts könnyebb pizsamára, és olyan takaróra, aminek kellemesen hűsítő hatása van.
  • Kerüld a nagyon fűszeres ételeket lefekvés előtt, és az alkohol fogyasztását se vidd túlzásba.
  • Meditációs alvást segítő technikák vagy a mély légzés is segíthetnek.
  • Ha mindennek semmi haszna, és huzamosabb időn át riadsz fel izzadásra, keresd fel az orvosod, hogy a végére járjatok a dolognak.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top