Egészség

5 hatékony gyakorlat a szem tornáztatására

Manapság alig akad, akinek legalább időnként ne fájna, égne a szeme. Napi pár percnyi szemtorna már javíthat a helyzeten.

Szemtornával akár dioptriában mérhető javulást is elérhetünk a látásunk terén, de azoknak is bátran ajánlható, akik egyszerűen csak sokat ülnek monitor előtt, és meg szeretnék előzni a látásuk romlását.

Ceruzakövetés. Tarts magad elé egy ceruzát, és fókuszálj a hegyére. Most lassan kezd le-föl mozgatni, összesen tízszer, miközben a tekintetedet nem veszed le a ceruza hegyéről. Ezután az óramutató járásának megfelelően, majd azzal ellentétesen is írj le vele pár kört, a tekinteteddel követve. A ceruza távolságát is változtathatod.

Elsötétítés. Feküdj le kényelmesen, és mindkét tenyereddel takard le a lehunyt szemeidet. Ne nyomd az arcodra a kezed, a lényeg, hogy a szemeidet ne érje fény. Maradj így pár percig.

Egyszerű gyakorlatokkal is óvható a látás.
Egyszerű gyakorlatokkal is óvható a látás.

Pislogás. A direkt, szapora pislogás nedvesíti a szemet, és lehetőséget ad a fókuszáláskor a szemlencsét megfeszítő izmoknak az ellazulásra. Érdemes tudatosan figyelni arra, hogy általában gyakrabban pislogjunk.

A centrális látás fejlesztése. A gyakorlat lényege, hogy egy távolabb lévő nagyobb tárgynak csak egy kis részére fókuszálj. Tartsd meg a fókuszt kb. 20 másodpercig, majd siklasd tovább a tekintetedet egy másik részletre. Fókuszálás közben, a tekintetet a célra tartva ide-oda ingathatod a fejedet.

Fókuszáthelyezés. Ezzel a gyakorlattal azt tanítod a szemnek, miként helyezze gyorsan a fókuszt egyik pontról a másikra: a lényeg, hogy négy másodperc alatt sikerüljön áthelyezned a fókuszt valami másra, majd újabb négy másodperc múlva már megint másik pontot nézz.

Forrás: healthypanda.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top