Egészség

Meg tudják különböztetni a boldog és a szomorú arcot a lovak

Eddig is tudtuk, hogy a lovak kifejezetten intelligens állatok, de arra csak most derült fény, hogy még a lelkünkbe is belelátnak!

 Egy brit kutatás szerint a lovak felismerik, milyen érzelmet tükröz az emberek arca, és aszerint reagálnak rá.

Meg tudják különböztetni a boldog és a szomorú arcot a lovak

A kutatást a Sussex Egyetem pszichológusai végezték. 28 lovat vontak be, akiknek számukra ismeretlen férfiak fotóit mutatták meg. A fotók között voltak örömről és dühről árulkodó arcok, és bár a lovak semmilyen előzetes tréningben nem részesültek, mielőtt meglátták a képeket, mégis különbséget tudtak tenni a pozitív és a negatív érzelmek között.

Meg tudják különböztetni a boldog és a szomorú arcot a lovak

A negatív arcokat látva ugyanis erőteljesebben használták a bal szemüket, ami tipikus viselkedés nem csak a lovaknál, a kutyáknál is, ha valami rosszat, fenyegetőt észlelnek. Ezen kívül a dühös arcok láttán a lovak pulzusa is felgyorsult, valamint több fizikai stresszreakciót is mutattak.

A lovak e különös képességének több oka is lehet: egyrészt, a természetben kiemelkedően fontos, hogy az állatok hamar észleljék a veszélyt. Másrészt, akár a lovak több évezredes emberrel való együttélése is állhat a háttérben. 

Akármi is a magyarázat, ez csak még egy bizonyíték arra, hogy a lovak csodálatos állatok!

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top