Egészség

Még a vécén is rosszul végezzük a dolgunk

Azt hitted, legalább ezt az egyet nem lehet elrontani? Tévedtél!

Elszánt kutatók kiderítették, hogy a nagydolog guggolva végzése sokkal egészségesebb, mint a trónolás. Egy nem mindennapi vizsgálatba bevont 28 embert három csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai átlagos vécén ülve végezték a dolgukat, a második csoport egy alacsony vécét használt, a harmadik csapat tagjai guggolva igyekeztek megszabadulni a terhüktől. Mindenkinek fel kellett jegyeznie nemcsak azt, hogy mennyi idő alatt sikerült elvégeznie a nagydolgát, de azt is, hogy ez mekkora erőfeszítésébe került. Kiderült, hogy mindkét szempontból a guggolás a befutó módszer.

Kényelmes, viszont nem egészséges
Kényelmes, viszont nem egészséges

A dolog magyarázata az, hogy amikor állunk, a vastagbelet megtámasztja a puborektális izom, ami segít visszatartani a produktumot, amíg elérünk a mosdóba. Ülő helyzetben viszont az izom csak részben ernyed el, míg guggoláskor teljesen, ami megkönnyíti a székelést. A túlzott nyomás, erőlködés ugyanis az aranyértől az anális repedésig igen sokféle kellemetlen eredményhez vezethet.

Világszerte sokfelé ma is guggolva végzik a népek a dolgukat, és nemcsak a szabadban, hanem erre alkalmas vécékbe is – elég csak a Balkánon benézni egy autópálya-pihenő mosdójába. Most kiderült, hogy jól teszik.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top