Egészség

Az alvás 5 meglepő jótékony hatása

Azt mindenki tudja, hogy az alvás testet-lelket pihentet, szebbé varázsolja a bőrt, és persze segít elkerülni a meggondolatlan cselekvést, ha előbb alszunk egyet a problémánkra. De milyen egyéb jó hatásai vannak még?

Javítja a memóriát. Az agy meglepően elfoglalt alvás közben. Például ilyenkor igyekszik jó mélyre beültetni az éber állapotban tanult dolgokat. Senki sem tudja, hogyan csinálja ezt, de érdemes új dolgok tanulásakor aludni is egyet rájuk.

Gyulladásgátló hatása van. Kutatások szerint a hat vagy kevesebb órát alvók vérében magasabb bizonyos gyulladásos faktorok szintje, akárcsak a szívinfarktus fokozott kockázatával kapcsolatban lévő C-reaktív fehérje mennyisége. Az álmatlanságban vagy alvási légzéskimaradásban szenvedőknél a vérnyomás- és gyulladásos problémák is rendeződhetnek, ha sikerül megoldani az alvási gondjaikat.

Szárnyakat ad a kreativitásnak. Alvás közben az agy valamiképpen úgy rendezi újra a dolgokat odabent, hogy könnyebben támadnak briliáns ötleteink.

Kreatív ötletekért aludj egy jót!
Kreatív ötletekért aludj egy jót!

Segít az egészséges fogyásban.  Az alvás nem a ledobott kilók számát növeli, hanem az összetételt: egy kutatás szerint azok a fogyókúrázók, akik eleget alszanak, inkább zsírt veszítenek, míg a keveset alvók jellemzően több izmot.

Segít győzni. A sportolóknak ugyancsak érdemes odafigyelniük az elegendő alvásra: a Stanford Egyetem egy vizsgálata szerint azok a sportolók, akik 7-8 héten át megpróbáltak legalább napi tíz órát aludni, minden téren jobb teljesítményt nyújtottak.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top