Egészség

Önkéntes orvos, aki hálapénzért dolgozik – “Ez így a korrupció melegágya”

Olyan orvosok is dolgoznak a magyar kórházakban, akik nem kapnak fizetést, csupán hálapénzt a munkájukért. A Péterfy Sándor utcai kórház szülészetén több ilyen önkéntes is dolgozik, ők nem az intézmény alkalmazottjai. A Magyar Orvosi Kamara szerint ez a korrupció melegágya, és teljességgel elfogadhatatlan.

Egyre több olyan önkéntes orvos dolgozik a magyar kórházakban, akik nem az intézmény alkalmazottjai és hálapénzért dolgoznak – derült ki az RTL Klub riportjából. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója beszélt erről a kereskedelmi csatorna Híradójában: “Olyan helyen dolgoznak, ahol szülésvezetés nincs, így fel tudnak vállalni szülő nőket is, azoknak a gondozását, szülésvezetését, ami pedig hát közismerten nem egy rosszul jövedelmező ellátás.”

Ez azt jelenti, hogy hálapénzt kapnak érte?

“Igen, ez jelenleg hálapénz formájában működik. Ezek az orvosok fizetést nem kapnak, de megkapják a munkájukhoz szükséges eszközrendszert, hátteret, felszerelést, szülőszobát, szülésznőt, egyéb ellátáshoz szükséges feltételeket, ezen kívül a biztosításuk is a kórház biztosítása.”

Ez azt jelenti, hogyha műhiba történik, akkor a kórház fizet helyettük. Mindezért az önkéntes orvosok ügyeletet vállalnak, de egyelőre nem tudni, hogy hogyan adóznak az így megszerzett bevételük után. Az önkéntes orvosok közül sokan nyugdíjasok, de egyre több fiatal orvos is van közöttük, aki nem alkalmazottnak megy, hanem több kórházban is dolgozik hálapénzért. Mindezzel végső soron a kórház is jól jár: azzal, hogy az “önkéntes orvosok” odaviszik a betegeiket, több pénzt kapnak az egészségbiztosítótól, és a kisebb kórházakban így tudják biztonságosan megoldani az ügyeleteket is.

Akár egymilliót is kereshet az az önkéntes orvos, aki hálapénzért dolgozik

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint teljességgel elfogadhatatlan az, hogy önkéntes orvosok hálapénzért dolgozzanak a kórházakban.

Gyakori sajnos, főleg Budapesten dolgozik több kórházban is önkéntes orvos hálapénzért. Már tizenpár évvel ezelőtt is volt erre példa, és számomra érthetetlen, hogy miért van erre szükség. Főleg a szülészek között gyakori, hogy hálapénzért dolgoznak önkéntes orvosként, de előfordul más területeken is. A Magyar Orvosi Kamara szerint ezt meg kellene szüntetni, ez így a korrupció melegágya. Rengeteg visszaélésre ad lehetőséget az, hogy egy közfinanszírozott kórházban hálapénzért dolgoznak orvosok” – mondta a MOK elnöke az NLCafénak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan adóznak ezek az orvosok, csak tippelni tudott a kamara elnöke, szerinte 1988 óta létező fogalom az adóbevallásban a paraszolvencia, tehát feltételezi, hogy ebben lehet bevallani az önkéntesként megkeresett hálapénzt. Miközben itthon komoly szakemberhiánnyal küzd az egészségügy, és szükség van a képzett szakorvosok munkájára, Éger István nem érti, hogy a kórházak vezetője miért nem veszi fel státuszba az önkéntesként dolgozó kollégát.

Rákényszeríteni arra a munkavállalót, hogy hálapénzért dolgozzon, az egyáltalán nem korrekt és nem fair. Már régebben is érkezett panasz a kamarához, miszerint az önkéntes orvost kihasználták, nem megfelelő munkakörülmények között dolgozott, és mindezt hálapénzért” – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Itt olvashatsz még többet az egészségügyről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top