Egészség

Ezért okoz a stressz emésztési zavarokat

Valószínűleg mindenki tapasztalt már emésztési problémákat stressz hatására. De pontosan hogyan okozza ezeket a tüneteket?

A stressz az emésztés minden fázisára hat. Az emésztés a paraszimpatikus idegrendszer befolyása alatt áll, amit viszont a stressz blokkol, mert ilyenkor a felfokozott, készenléti, izgalmi állapot dominál, és az emésztési működés háttérbe szorul, a belek mozgása lelassul. A nyelőcső összeszorul, növekedhet a gyomorsav-elválasztás, ami hasfájást, esetleg hányingert, hányást okozhat. A vastag- és a végbél pedig “a veszély hatására” igyekszik megszabadulni a tartalmától, ezért nyilvánul meg a stressz sokaknál hasmenésben. Másoknál viszont olyannyira gátlás alá kerül az emésztőrendszer működése, hogy székrekedés lesz a vége. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők állapota szintén romolhat stressz hatására.

A hasfájás és a hasmenés a stressz gyakori következménye
A hasfájás és a hasmenés a stressz gyakori következménye

Ami az étvágyat illeti, a stresszre egyesek étvágytalansággal reagálnak, mások viszont evéssel igyekeznek csillapítani a szorongást. Utóbbi esetben jellemző az összevissza evés, többnyire egészségtelen nassolnivalók falása, ami szintén hasfájáshoz vezet.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top