Egészség

Zika-vírus: egy európai kismama is elkapta

Európában először mutatták ki a Zika-vírust egy várandós nőnél. Közben újabb országokat ért el a fertőzés, a véradást pedig korlátozták.

Kimutatták a Zika-vírust egy spanyol kismamánál, aki nemrég Kolumbiában járt. Ő lehet az első várandós Európában, aki elkapta a fertőzést.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az asszony terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyben a gyanú szerint különösen veszélyes lehet a fertőzés. A szakemberek úgy vélik, a Zika-vírus kóros kisfejűséget (mikokefáliát) okoz a magzatoknál. A fertőzött nőt, akiről a hatóságok semmilyen személyes információt nem árultak el, orvosi megfigyelés alatt tartják.

Várni kell a véradással

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint indokolt várnia a véradással annak, aki Zika-láz sújtotta országban járt. Az amerikai járványügyi hivatal és más egészségügyi intézmények már korábban lehetségesnek tartották, hogy a Zika-vírus vértranszfúzióval is terjed, ezért az amerikai vöröskereszt arra kérte az ország állampolgárait, hogy ha valaki olyan országban járt, ahol jelen van a Zika-láz, legalább 28 napig ne adjon vért.

Kanada pedig bejelentette, hogy 21 napig nem adhat vért az, aki bárhol külföldön járt az Egyesült Államok kontinentális részén és Európán kívül. Nagy-Britannia már szerdán bejelentette, hogy 28 napig nem adhat vért, és nem adományozhat szervet az, aki a Zika-láz szempontjából nagy kockázatú országban járt.

Nicaraguát és Hondurast is elérte a vírus

Azt a gyanút, hogy a vírus vértranszfúzióval is terjedhet, alátámasztja két új brazíliai eset. A dél-amerikai ország déli részén ugyanis Zika-vírussal fertőződött meg két olyan ember egymástól függetlenül, aki vért kapott.

Nicaragua és Honduras bejelentette csütörtök este, hogy az országban most először regisztráltak olyan terhes nőket, akik Zika-vírussal vannak megfertőződve. Nicaraguában, ahol 19 Zika-lázas beteg van, fertőzött lett három állapotos nő, akik terhességük harmadik-negyedik havában járnak. Hondurasban pedig, ahol 3200 beteg van, hat olyan terhes nőt találtak, aki Zika-vírussal fertőzött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top