Egészség

Rossz ötlet a drogozó kismamák büntetése a jogvédő szerint

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány szerint rossz úton indulna el Harrach Péter, aki szigorúan büntetné a kábítószerrel visszaélő kismamákat. A javaslat ötlete azután merült fel, hogy a hét elején kórházba került két törökszentmiklósi kismama, miután dizájnerdrogokat fogyasztottak.

A törökszentmiklósi eset kapcsán ellentmondó információk láttak napvilágot. Míg az RTL Klub arról számolt be, hogy a két várandós nőn idő előtti császármetszést kellett végrehajtani, amelyet követően a babák életüket vesztették, később azonban kiderült, hogy mégis élnek a törökszentmiklósi koraszülöttek.

Az eset kapcsán Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője olyan törvénymódosítást szeretne, amely a kábítószerrel való visszaélésen felül külön büntetné a magzatok egészsége ellen vétő kismamákat. A férfi szerint “a jognál fontosabb […] hogy ha élet bontakozik ki a szülő testében, azt óvni kell”. A hatályos magyar törvények értelmében egyébként az élet kezdete a szülési folyamat megindulásával kezdődik.

A jogi szigorítás nem jó út

Ezt már Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány (Mejok) elnöke mondta, aki szerint Harrach ötlete azért problémás, mert ha az érintett kismamáknak további büntetéssel kellene szembenéznie, a kábítószerrel való visszaélésen felül, ez azt eredményezné, hogy még a mostaninál is kevesebb lenne azoknak a száma, akik ilyen helyzetben segítőszervezetekhez fordulnak.

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ és a Józan Egyesület elnöke (Részlet a Karmák - Józan Babák kisfilmből)
Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ és a Józan Egyesület elnöke (Részlet a Karmák – Józan Babák kisfilmből)

Oberth egyébként a Mejokkal együttműködő Józan Babák Egyesület elnöke is, akik hazánkban csaknem egyedülálló módon foglalkoznak a drogfüggőséggel küzdő terhes nők segítésével. Az elnök szerint Harrach javaslatával szemben pont azt kellene elérni, hogy az érintett nők ne féljenek jelentkezni a Józan Babák Egyesületnél, a szigorúbb büntetés lehetősége azonban éppen ez ellen dolgozna. (A Józan Babák Egyesület tevékenységéről az NLCafé is beszámolt, Betépve című tematikus mellékletünk cikkei között)

Oberth József szerint a tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a droghasználó nők többsége ösztönösen és azonnal megkísérli a leszokást a kábítószerről, ilyen mértékű együttműködési készség pedig nem tapasztalható más szenvedélybetegek esetében.

További cikkek a kismamák és a drog kapcsolatáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top