Egészség

Influenza: itt van a legtöbb beteg Magyarországon

Az ÁNTSZ adatai szerint hazánkban is egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ megerősítette, a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is támad az influenzajárvány. Mindent összeszedtünk, amit az influenzáról tudni lehet.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján Magyarországon 2016 januárjának utolsó hetében az azt megelőző hét adataihoz képest 69 százalékkal, azaz több mint 18 ezerrel többen keresték fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel. Az egy héten belüli megbetegedések száma meghaladta a 15 ezres küszöbértéket, ami az OEK értelmezése szerint azt jelenti, hogy hazánkban is megjelent az influenzajárvány.

A legtöbb influenzás beteg

Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében fordult orvoshoz, Tolna és Veszprém megyében az országos átlaghoz képest még viszonylag alacsony az influenzás esetek száma.

A vírus egyelőre a 15-34 éves korosztályt támadja a leginkább, de az elmúlt héten jelentősen nőtt a 3-5 éves influenzás kicsik száma. Egyelőre a 60 év felettieket érinti a legkevésbé az influenzajárvány.

Ezek az influenza legjellemzőbb tünetei

Az influenza lappangási ideje általában 1-4, de maximum 7 nap. Megfelelő kezelés esetén szövődmény nélkül, magától gyógyul. A betegség leggyakrabban az 5-24 éves korosztályban fordul elő.

Rendkívül fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor mindenki maradjon otthon, és a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Így előzheted meg az influenzát

  • Az influenzától megvédheted magad, ha kerülöd a kapcsolatot a fertőzött személyekkel. Ha te betegedtél meg, akkor a tünetek enyhüléséig a közvetlen hozzátartozókkal kerüld a közvetlen érintkezést.
  • Tartsd be az  általános  személyi  higiénés szabályokat, tüsszentés, köhögés esetén mindig kezet kell mosni.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor lehetőség szerint tarts zsebkendőt a szád és orrod elé.
  • A használt zsebkendőket azonnal ki kell dobni a szemétgyűjtőbe.
  • Az influenzajárvány idején a megszokotthoz képest is érdemes gyakrabban kezet mosni szappannal, ajánlott a kézfertőtlenítő használata is.
  • Gyakran szellőztess azokban a helyiségekben, ahol a legtöbbet tartózkodsz.
Támad az influenzajárvány Magyarországon is

Olvass még influenza témában az NLCafén

Forrás: ÁNTSZ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top