Egészség

Szereted az étcsokit? Jó, ha ezt tudod!

Talán nem mindenki szereti az étcsokit, ám ha valaki egyszer rákattan, onnan már nincs visszaút. De vajon mennyit ehetünk a keserű édességből?

Amit már az elején érdemes elmondani: fontos, hogy jó minőségű, valódi csokit együnk. Az igazi étcsoki 60-70 százalékban tartalmaz kakaót. Ha választunk, első körben nézzük meg a termék összetevőit. Ha az összetevők között nagy mennyiségben van kakaóvaj és sok a kakaó-szárazanyag-tartalom, akkor jól választunk. De az állaga alapján is tájékozódhatunk. Ugyanis ami gyorsan olvad, az valószínűleg nem jó minőségű, mert a kakaóvaj helyett keményített növényi zsírt tartalmaz. Az ugyanis jóval olvadékonyabb, mint a kakaóvaj.

Miért jó az étcsoki?

A Louisianai Egyetem szakemberei szerint az emésztőrendszerben lévő baktériumok hasznosítják a csokoládé összetevőit, gyulladásgátló vegyületekké alakítják azokat. A vegyület pedig jótékony hatással van a szívünkre és az érrendszerünkre, mert akadályozza a szövetek gyulladásos folyamatait. Ezáltal a stroke kockázata is csökkenhet. Viszont itt már visszaköszön, hogy csak a jó minőségű étcsokit fogyasszunk, ugyanis a csokiutánzatok sok transzzsírsavat tartalmaznak, azok pedig egyáltalán nem egészségesek.

Az Amerikai Szívtársaság kutatása során a betegek járását vizsgálták két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt alatt 85 százalékos étcsokit és 30 százalékos tejcsokit használtak. Az étcsoki-fogyasztás után átlagosan 15 százalékkal tovább és 11 százalékkal nagyobb távolságra jutottak a résztvevők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top