Egészség

5 ok, amiért érdemes csípős ételeket enned

Te vagy az, akinek mindig kell még egy kanál Erős Pista, még egy csipet csili, még egy harapás a könnyfakasztó jalapeno paprikából? Akkor van egy elég jó hírünk neked.

1. Segít a kalóriák égetésében

Nem hiába izzadsz, ha csípőset eszel! A csípős ételek fogyasztásának hatására az egész anyagcseréd felpörög majd, így a kalóriák is jobban éghetnek.

2. Védi a szívet

Már több tanulmány is bizonyította, hogy kevesebb a szívroham azok körében, akik csípős ételeket fogyasztanak. Ez azért lehet, mert a csili csökkenti a rossz koleszterinek hatását, ráadásul a csípősségért és égő érzésért felelős kapszaicin még gyulladáscsökkentő hatású is.

5 ok, amiért érdemes csípős ételeket enned

3. Fájdalomcsillapító

Ezt talán nehéz elképzelni, mikor éppen egy pohár tej és egy szelet kenyér között legyezgetjük tátott szánkat, de így van. A már fent is említett kapszaicint gyakran használják például fájdalomcsillapító krémek és tapaszok alapanyagaként.

4. Boldogabb leszel tőle

A csípős ételek – akárcsak a csoki – boldogsághormonokat szabadítanak fel a testedben. Szóval ha csípős fogásokat eszel, még a stresszel és a depresszióval is felveheted a harcot.

5. Tovább élsz tőle

Mi kellhet még ennél több? Bár még nincs tudományos bizonyíték rá, hogy a csípős ételek tényleg meghosszabbítják életünket, eddig minden jel erre mutat. Egy kínai tanulmány szerint egy kis csípős finomság mindennap 14%-kal csökkentheti a halál bekövetkezésének esélyét. 

Forrás: LifeHack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top